kąt ostry
Aloha: kąt α jest ostry i tgα=2. oblicz wartość wyrażenia 2cosα2−1
5 kwi 16:23
krystek:

=sin
2x=(U{2}{
√5])
2=
5 kwi 16:25
Aloha: trochę trudno mi to zrozumieć, skąd wyznaczyło się boki trójkąta?:
5 kwi 16:29
Fizyk: | | sinx | |
musisz rozwiazac uklad rownan : |
| =2 i sin2x + cos2x=1 <−−− jedynka |
| | cosx | |
trygonometryczna.
5 kwi 16:31
5 kwi 16:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to skąd ... masz tgx = 2
no to wiesz że jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej ... niech ta mniejsza =1
to druga =2
z tw. pitagorasa liczysz przeciwprostokątną
i po problemie
5 kwi 16:34
Aloha: dalej nie mogę tego obliczyć. Te dwa równania trzeba do siebie przyrównać i wyznaczyć cosx?
5 kwi 16:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aloha ... masz narysowany trójkąt i podane wartości kątów ... wyznaczasz z rysunku wartość cosα
później podnosisz ją do kwadratu i odejmujesz 1 i już masz wartość szukanego wyrażenia
5 kwi 16:43
Aloha: aa ok, już rozumiem
5 kwi 16:44
krystek: Zależy , jeżeli sposobem Fizyka to tak
5 kwi 16:44
Fizyk: Tak jak sie rozwiazuje uklad rownan
| sinx | | sinx | |
| =2 , wiec sinx= 2 cosx, wiec cosx= |
| |
| cosx | | 2 | |
| | sinx | |
sin2x+cos2x=1, wiec podstawiamy za cosx= |
| |
| | 2 | |
zrozumiane?
5 kwi 16:46
Aloha: czyli rozwiązaniem jest −(4/5)?
5 kwi 16:48
Fizyk: | | 4 | |
nieeee rozwiazaniem jest U{2}{√5 , |
| to kwadrat sinx, wiec musisz spierwiastkowac, |
| | 5 | |
przeciez Ci rozpisalam laadnie
5 kwi 16:49
5 kwi 16:50
Aloha: a jak wyszło 54 sin2x=1
bo sie już pogubiłam
5 kwi 16:58
pigor: ..., kąt α jest ostry i
tgα=2; oblicz wartość wyrażenia
2cosα2−1
no to może chcesz np....

tak :
| | cos2α | | 2cos2α | |
2cos2α−1= 2* |
| −1= |
| −1= |
| | 1 | | sin2α+cos2α | |
| | 2cos2α | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
= |
| −1= |
| −1= |
| −1= |
| −1= − |
| = −0,6 .  |
| | cos2α (tg2α+1) | | tg2α+1 | | 22+1 | | 5 | | 5 | |
5 kwi 17:00
krystek: Oj Pigor teraz dopiero będzie zagwozdka dla Aloha.
5 kwi 17:02
krystek: | | 1 | | 2 | | 3 | |
2cos2α−1=2*( |
| )2−1= |
| −1=− |
| =−0,6 |
| | √5 | | 5 | | 5 | |
5 kwi 17:13
pigor: ...,

no to jeszcze np, tak : niech k∊R
+ , więc
| | sinα | | 2 | |
tgα=2 ⇒ |
| = |
| ⇒ sinα= 2k icosα= k, ale sin2α+cos2α=1, |
| | cosα | | 1 | |
to (2k)
2+k
2=1 ⇔ 4k
2+k
2= 1 ⇔ 5k
2= 1 ⇒ k
2=
15= cos2α ,
zatem
2cos2α−1= 2*
15−1=
25−
55=
−35= −0,6 . ...
5 kwi 17:15
Aloha: aaa, bo zapomniałam jeszcze odjąć 1 od
25 dlatego mi nie wychodziło,
dziękuje
5 kwi 17:24