Trapez
filozof:

W trapezie prostokątnym dłuższa przekątna dłuższa przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny, i
trójkąt równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu ma 6. Oblicz obwó trapezu.
Więc przprostokątne, niezbędne do obliczenia obwodu obliczyłam z trójkąta szczególnego:
a
√2=6
a=3
√2
To obwód:
12+3
√22= 20
A w odpowiedzi (zad z zestawu matruralnego) podanej przez Jakuba to 15+3
√3
Ale obliczając jego wynik to wychodzi 20,19.
Więc moje ptanie jest następujące: Czy mój wnik jest dobry czy nie ?
5 kwi 19:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
narysowałeś na rysunku krótszą przekątną
5 kwi 19:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego przyjąłeś że krótsza podstawa = wysokość (kąty 45
o)
5 kwi 19:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest bzduuura ... bo wtedy kąt przy wierzchołku A musi wynosić 450 + 600 = 1050 ... a tam
jest przecie kąt prosty
5 kwi 19:52
filozof: No faktycznie narysowałam krótszą, ale miała być ta krótsz. Błąd w treści.
Więc te kąty wzięły się stąd, że ta przekątna trapezu jest dwusieczną kąta prostego więc dzieli
go na dwa razy po 45. Suma kątów w trójkącie (chodzi mi o ten prostokątny) to 180st. więc mamy
90 i 45 to brakuje nam 45 do 180. Prawda?
Następnie z def. tr. szcz. 45 45 i 90 przeciwprostokątna jest jednocześnie bokiem tr. równ.
więć ma 6. a przeciw. w tym szcz. tr. to 2√2 więc więc a wliczyłam z równania:
a√2=6 i po usunięciu niewymierności wyszło mi, że a= 3√2 no i potem obwód ...
5 kwi 20:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
a niby na podstawie czego twierdzisz że przekątna w trapezie jest dwusieczną

znajdź mi takie twierdzenie, które mówi o tym że w trapezie prostokątnym przekątna jest
dwusieczną kąta, a przekażę Ci milion dolarów.
A powiedzmy, że to prawda ... to czemu nie jest dwusieczną kąta u górnej podstawy

ale filozof −−− ta przekątna z podstawą i bokiem trapezu tworzą trójkąt równoBOCZNY

jakie
kąty są w tym trójkącie

a jaki Ci wyszedł kąt
5 kwi 20:23
filozof: No zgadza się powinny być wszytski po 60st w tr. równoBOCZNYM.
OK, nie ma takiego twierdzenia, że przekątna w trapezie jest dwusieczną.
Pomyślę i opracuje je i kiedyś się do Ciebie zgłoszę

Dziękuje za pomoc.
5 kwi 20:30