Zbiór X jest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 12. Funkcja f każdej liczbi
natka : Zbiór X jest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 12. Funkcja f każdej liczbie ze zbioru X
przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 4. Naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(x) − 1 i podaj
jej miejsca zerowe.
Wynik to:
g(1) = g(5) = g(9) = 0
Wie może ktoś jak to rozwiązać ?
5 kwi 13:15
ICSP: X = {1 ; 2 ; 3 .. ; 10 ; 11} − dziedzina funkcji
f(1) = 1
f(2) = 2
f(3) = 3
f(4) = 0
f(5) = 1
.
.
.
f(10) = 2
f(11) = 3
Wykres to będą kropeczki. Tylko pamiętaj że g(x) = f(x) − 1 więc rysując g(x) musisz obniżyć
f() o jedną jednostkę dół
5 kwi 13:21
natka : Ok wielkie dzięki za pomoc
5 kwi 13:22