Ciągi geometryczne
Modern: Problem z prostym zadaniem...
Adam pewną wiadomość przesłał Internetem do trzech osób w ciągu godziny. Każda osoba , która
otrzymała tę wiadomość również w ciągu jednej godziny przekazała ją trzem swoim znajomym,
które tej wiadomości nie znały itd. Oblicz, po ilu godzinach liczba osób znających tę
wiadomość przekroczy 3000.
A więc a1=1
q=3
Sn>3000
Podstawiam do wzoru i nie mogę obliczyć. Pomóżcie, wiem, że to banalne zadanie
5 kwi 20:38
ICSP: no to pokaż jak liczysz
5 kwi 20:41
Modern:
1−3
n>−6000
Z tego nie mogę obliczyć
5 kwi 20:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
3
n − 1 > 2000
3
n > 1999
no i na łapkach liczymy:
3
1 = 3
3
2 = 9
3
3 = 27
3
4 = 81
3
5 = 243
3
6 = 750 − 21 = 729
3
7 > 3*700 = 2'100
i już masz wynik
5 kwi 20:44
PuRXUTM: jak mnożysz obustronnie przez −2 to musisz zmienić zwrot nierówności z > na <
5 kwi 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co się robi ze znakiem nierówności gdy się mnoży przez (−)
5 kwi 20:45
Modern: Ok wiem, wiem, mój prosty błąd. Tylko Artur wytłumacz mi jeszcze, czego za a
1 podstawiłeś 3 i
zamieniłeś kolejność wzoru?
5 kwi 20:48
mala2: a1=3,
po pierwszej godzinie wiadomość otrzymały 3 os. , nie 1
5 kwi 20:52
Modern: Na pewno? W podpowiedziach nawet napisane jest, że a1=1
5 kwi 20:56
ICSP: a1 = 1
a2 = 3 − po pierwszej godzinie
itd. Zależy od oznaczeń, ale definiować należy od samego Adama czyli a1 = 1
5 kwi 21:01