trojkaty w okregu
Kasia: 1.Wykaż, że promień okregu wpisanego w trojkat o bokach dlugosci 9,12,15 jest rowny 3
2.Trojkat rownoramienny wpisano w okrag. jeden z jego katow jest oparty na łuku długości
29 okregu. wyznacz miary katow tego trojkata
3. Na okregu obrano cztery punkty. Dlugosci kolejnych łuków wyznaczonych przez te punkty maja
sie do siebie jak 6:3:5:4. Oblicz miary katow czworokata o wierzcholkach w tych punktach.
Blagam o pomoc przy rozwiazaniu bo nie wiem jak zabarac sie do zadan tego typu w oogole. Nigdy
ich nie potrafilam a tu sie troche poduczam jak pomgacie.
5 kwi 16:25
Patronus: 1. z długości boków wynika że trójkąt jest prostokątny. Czyli jego pole to: 54\
a promień okegu wpisanego w trójkąt wyraża się wzorem:
| | 2P | | 108 | |
r = |
| = |
| = 3 |
| | a+b+c | | 36 | |
5 kwi 16:30
Patronus: | | 2 | | 2 | |
2.oparty na łuku długości |
| to znaczy że ten kąt ma miarę: 360* |
| = 80 |
| | 9 | | 9 | |
wtedy albo trójkąt ma kąty: 80, 80, 20, albo 80, 50, 50
5 kwi 16:33
Kasia: ale jak to policzyc ?
5 kwi 16:33
Kasia: wow
5 kwi 16:34
Patronus:

długośc okręgu ma 18x
Czyli na kazdy x przypada 20 stopni
Kąt AOC jest oparty na łuku składającym sie z 7x czyli ma 140 stopni
Kąt ADC oparty jest na tym samy łuku więc jest 2 razy mniejszy czyli ma 70 stopni
I tak dla reszty
5 kwi 16:44
Patronus:

z 2 sorry pomyliłem się.
tu jest tak jak w 3.
kąt BOC oparty jest na 2/9 całego okręgu czyli ma 2/9*360 = 80 stopni
a kąt BAC oparty na tym samym łuku jest 2 razy mniejszy czyli ma 40 stopni
i wtedy mamy trójkąt: 40, 40, 100
albo 40, 70, 70
5 kwi 16:48
Kasia: nadal nie rozumiem nic... a moglabym Cie prosic o wyjasnienie tak.. łopatologicznie? xd
5 kwi 16:53