pomocy
Kasia: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem ktorego przekatna o dlugosci 4 m
tworzy z bokiem rownym wysokosci walca kat o mierze 30 stopni. Oblicz pole powierzchni
calkowitej i objetosc walca.Prosze o pomoc
5 kwi 09:09
aniabb:

2πr = 2 ⇒ r= ...
H=2
√3
Pc = 2πr
2 + 2*2
√3
V=πr
2H
5 kwi 09:13
Kasia: dzieki aniabb . a dla mnie wyszlo z sin 30 wyszlo a = 2 , cos30 h= 2√3 , r= 1pi , P=
4√3+2*1pi, V=hpi gdzie popelnilam blad ze wyszlo mi tak ?
5 kwi 09:20
aniabb: dobrze wyszło tylko zamiast h wstaw 2√3 w objętości i używaj dużego U do ułamków
5 kwi 09:25
Kasia: a czemu dla mnie objetosc wyszla inaczej ?
5 kwi 09:31
aniabb: ja napisałam tylko wzór a Ty rozwiązanie
5 kwi 10:44