Rozwiąż równanie
Elza: Wiem ,że to banalne ale chciałabym sprawdzić,czy ktoś mozę mi pomóc?

x
4+x
3−7x
2−13x−6=0
5 kwi 21:02
bezendu:
W(−1)=0

podziel ten wielomian
5 kwi 21:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
w takich stuacjach gdy nie widzisz na pierwszy rzut oka jakiegoś grupowania czy innych wzorów
skróconego mnożenia
sprawdzasz czy nie ma całkowitych pierwiastków
oczywiście wiesz ... że jeżeli są ... to są to dzielniki wyrazu wolnego (6)
czyli pierwiastki całkowite mogą być tylko z grupy +/−1, +/−2, +/−3, +/−6
zaczynam patrzeć od +/−1 (najłatwiej ... nie trzeba myśleć nad wysokimi potęgami)
W(1) = 1 + 1 − 7 − 13 − 6 ... no na pewno ≠0
ale
W(−1) = 1 −1 −7 + 13 − 6 = 0

i już masz pierwszy pierwiastek
dzielisz wielomian przez (x+1) (najlpiej Hornerem) i bawisz się dalej
5 kwi 21:06
Mila:
x4+x3−7x2−13x−6=0
W(x)=x4+x3−7x2−13x−6
W(1)=1+1−7−13−6≠0
W(−1)=1−1−7+13−6=0
dzielimy w(x) przez (x+1)
schemat Hornera:
1 1 −7 −13 −6 x=−1
1 0 −7 −6 0
x4+x3−7x2−13x−6=(x+1)*(x3−7x−6)
p(x)=(x3−7x−6)
p(−1)=−1+7−6=0
schemat Hornera:
1 0 −7 −6 x=−1
1 −1 −6 0
x4+x3−7x2−13x−6=(x+1)2*(x2−x−6) no to zostaje Ci równanie kwadratowe
(x+1)2*(x2−x−6) =0⇔
x=−1 podwójny pierwiastek i (x2−x−6) =0 rozwiąż
5 kwi 23:29