matematykaszkolna.pl
Opinia o zadaniu Ratarcia: Mam zadanie z prawdopodobieństwa i zacytuję Wam kawałek jego treści : ''Z szuflady w sposób losowy wyciągnięto jedną skarpetkę ,odłożoną ją i wyciągnięto kolejną''. I powiedzcie mi proszę czy według Was to jest jednoznaczne z losowaniem bez zwracania ?Bo dla mnie tak, ale inni mówią ,że to może być też ze zwracaniem. I nie wiem co o tym sądzić. Wiele kontrowersji wzbudzają te zadania w których używane są zwroty tego typu.
5 kwi 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna: tak ... jest to jednoznaczne emotka
5 kwi 17:06
emilf: wg mnie także jednoznaczne bez zwracania (,,odłożoną ją'')
5 kwi 17:07
Artur_z_miasta_Neptuna: odłożono ją i wyciągnięto kolejną −> świadczy że ma się dwie wyciągnięte skarpetki gdyby było odłożono ją i ponownie wyciągnięto skarpetkę <−−− wtedy byśmy się pytali ... gdzie odłożono pierwszą wylosowaną skarpetkę
5 kwi 17:08
Ratarcia: dla mnie cholera też, ale ostatnio w szkole nawet nauczycielka zmieniła zdanie. Jeden z moich kolegów zrobił zadanie tego typu jako ze zwracaniem, bo według jego powinno być ''odłożoną ją na bok'', a nie ''odłożono ją'' bo to równie może znaczyć ''odłożono ją tam skąd ją wzięto''. I co Wy na to ? Jak udowodnić jemu i jej ,że się mylą ?
5 kwi 17:09
Artur_z_miasta_Neptuna: sam zwrot 'odłożono ją' można interpretować na dwa sposoby i tu jest ta niejednoznaczność natomiast 'wyciągnięto kolejną' a zwłaszcza słowo 'kolejną' oznacza, że pierwsza nie wróciła do szuflady z której się losuje ale ogólnie −−− grubymi nićmi jest to szyte ... wcale się nie dziwię, że nie każdy jest przekonany co do kwestii czy jest to bez zwracania
5 kwi 17:10
Artur_z_miasta_Neptuna: gdyby było: "odłożono ją i wylosowało się ponownie" "odłożono ją i ponownie wyciągnięto skarpetkę" to byśmy nie mogli rozstrzygnąć czy skarpetka po pierwszym losowaniu wróciła czy nie wróciła do puli ale przy: "odłożono ją i wylosowano kolejną" oznacza ... że po drugim losowaniu mam dwie skarpety ... a co za tym idzie ... pierwsza nie mogła wrócić do puli
5 kwi 17:13
Ratarcia: No właśnie. I takie zadania pojawiają się w arkuszach maturalnych i ciekawi mnie jak by egzaminatorzy to ocenili.
5 kwi 17:13
emilf: 'wyciągnięto i odłożono', a więc nie odłożono ją na miejsce. nie jest powiedziane też, że na bok ale słowo 'kolejną' wg mnie oznacza, że pierwsza nie wróciła na miejsce. kolejna, czyli następna. jeśli byłoby np 'odłożono i wyciągnięto inną' wtedy można by stwierdzić, że pierwsza została odłożona na miejsce i została wyciągnięta inna w zamian. a nauczycielka nad−interpretuje stosunkowo proste zdanie.
5 kwi 17:16
Ratarcia: Też tak uważam. Najpierw kompletnie się z tym kolegą nie zgadzała, po czym po kilku dniach powiedziała ,że dolicza mu punkty bo to było niejednoznaczne... Chociaż dla mnie i większość ludzi ,którzy to robili innej opcji nie było.
5 kwi 17:23
Ratarcia: A co powiecie o czymś takim: ''W pudełku znajdują się kule. Wyciągamy z niego jedną kulę, odkładamy ją i losujemy drugą kulę''. ?
5 kwi 17:42
Artur_z_miasta_Neptuna: emilf ... przy "odłożono i wyciągnięto inną" też bym mógł się upierać, że jest to wersja bez zwracania ... ponieważ słowo 'inna' oznacza, że nie ma możliwości wylosowania drugi raz tej samej emotka ergo ... nie wróciła ona do puli emotka
5 kwi 17:44
emilf: taki sam przypadek, bo drugą kulę a więc nie została odłożona na miejsce. chłopak kombinował jak mógł, jak mi brakuje pktów też tworzę teorie o niesprawiedliwości gdyby we wszystkim szukać drugiego dna, to wiele można by podważyć..trzeba chyba jakiegoś eksperta zapytać, ale na chłopski rozum taka odpowiedź jest chyba prawidłowa.
5 kwi 17:45
Artur_z_miasta_Neptuna: Ratarcia −−− bez zwracania ... ale tak to już jest ... układający zadania mają coraz mniej do czynienia z matematyką, a więcej z 'stołkogrzaniem' i stąd brak zwrotu "na bok"
5 kwi 17:46
Ratarcia: No dobra, dla mnie obydwa przypadki są bez zwracania, tylko co z poprawnością ? Dwa wyniki...przecież to chore.
5 kwi 17:48
emilf: niedoprecyzowane zadania, pisz dwie odpowiedzi, sygnalizuj problem emotka
5 kwi 17:49
Artur_z_miasta_Neptuna: jakie dwa wyniki ... jeden jest poprawny −−− wersja bez zwracania ... koniec kropka
5 kwi 17:49
Mila: Odłożono, to nie znaczy, że zwrócono.
5 kwi 18:38