Proszę o pomoc
Natalia:
1.Dla jakiej wartości "x" podane wyrażenia są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
x + 1, 2x + 6, x + 2
2x + 6 – ( x + 1) = x + 2 – (2x + 6)
2x + 6 – x – 1 = x + 2 – 2x – 6
x + 5 = −x – 6
x + x = −6 + 5
2x = −1 / : 2
X = −0,5
Czy ktoś mi powie czy to jest dobrze

?
5 kwi 13:51
krystek: 3 zapis −6+2=−4
5 kwi 13:54
ICSP: 2 − 6 ≠ −6
5 kwi 13:54
krystek: Możesz sprawdzić, że coś nie tak
0,5:5,1,5 nie tworzą c arytm , tzn ,że coś źle policzyłaś
5 kwi 13:55
Natalia: czyli gdzie mam źle i jak to wtedy wyjdzie?
5 kwi 14:03
ICSP: przejście z drugiej linijki do trzeciej po prawej stronie zgubiłaś 2
5 kwi 14:25
Natalia: czyli 2x + 6 − x − 1 = x + 2 − 2x − 6 −2?
Napisz jak to wygląda bo nie bardzo mogę się teraz połapać
5 kwi 14:32
ICSP: druga linijka u ciebie :
2x + 6 − x − 1 = x+ 2 − 2x − 6
trzecia linijka :
x+5 = −x − 6
pytanie co się stało z ta dwójką zaznaczoną na czerwono ?
5 kwi 14:34
Natalia: czyli co tej dwójki nie piszemy czy co? Jak wygląda całe to zadanie? Tzn od tej drugiej linijki
5 kwi 15:10
krystek: Poredukuj poprawnie w drugiej linii. 13:51
5 kwi 15:18
Natalia: raczej nie
5 kwi 15:22
Natalia: czy ktoś mi powie jak ma wyglądać prawidłowo to zadanie
5 kwi 18:03