rozłóż wielomian na czyniki mozliwie najnizszego stopnia
monia: rozłóż wielomian na czyniki mozliwie najnizszego stopnia
x
3−5x
2−36
ja zrobilam tak
W(x)= x
3−5x
2−36
a=1 b= −5 c=−36
Δ=25
{Δ}=5
x2=5
ale czy jest dobrze
5 kwi 17:08
bezendu: nie
5 kwi 17:16
monia: ale co jest w tym zle
5 kwi 17:17
krystek: x3 a nie x2
5 kwi 17:17
monia: gdzie taki blad jest
5 kwi 17:19
Patryk: to nie jest f kwadratowa ,tu mnie robimy z Δ
5 kwi 17:19
monia: a wiec jak to zrobic zeby to mialo rece i nogi
5 kwi 17:23
Patryk: x3−6x2+x2−36
x2(x−6)+(x−6)(x+6)
dalej wiesz ?
5 kwi 17:24
monia: nie wiem
5 kwi 17:26
pigor: ..., np. tak:
x3−5x2−36= x
3−6x
2+x
2−36= x
2(x−6)+(x−6)(x+6)=
(x−6) (x2+x+6) i tyle, bo
trójmian x
2+x+6 ma Δ=1−4*6 <0 , więc nie rozkłada się na iloczyn dwumianów. ...
5 kwi 17:27
monia: masakra a mozna wolniej
5 kwi 17:28
monia: a mozna jeszcze raz
5 kwi 17:35
pigor: ..., no tak, to są skutki stosowania wszędzie , na każdym kroku bezmyślnie debilnej delty Δ
przy rozwiązywaniu równań kwadratowych, dlatego przejście do wielomianów to ...

szok
5 kwi 17:39
monia: to może ktoś mi wy\tlumaczy krok po kroku jak to zrobic
5 kwi 17:41
monia: mam jeszcze jedno zadanie podobne x6−x
5 kwi 17:42
pigor: ... , a wystarczyłoby, aby w szkole za rozwiązywanie Δ (deltą) oceniano na dst,
a na db przy rozwiązywaniu równań kwadratowych grupowaniem np. tak :
x2−5x−36= 0] ⇔ x
2+4x−9x−36= 0 ⇔ x(x+4)−9(x+4)= 0 ⇔
(x+4)(x−9)=0
i to przy wielomianach jak znalazł
5 kwi 17:52
monia: ale ja tego nie moge zrozumiec skad ty bierzesz te liczby x2 czy 4x czy −9x
5 kwi 17:56
monia: pomoze ktos i mi to wytlumaczy
5 kwi 18:06
monia: pomoze ktos i mi to wytlumaczy
5 kwi 18:08