Znów Granice
S_0: Obliczyć granicę lewo i prawostronną w punkcie x=0:
Pomóżcie mi policzyć tę lewą i prawą. Lewa mi wychodzi 3/2 (a ponoć powinno 3/8) a w prawej mam
symbol nieoznaczony i nie umiem tego sensownie rozbić.
5 kwi 17:42
asdf: | | 3 | | 3 | |
z lewej masz |
| , a nie |
| , z prawej masz zero |
| | 2 | | 8 | |
| | 21/x + 3 | | 0 + 3 | |
limx−>0− |
| = [ |
| ] |
| | 31/x + 2 | | 0 + 2 | |
lim
x−>0− 2
1/x → 0 w tym przypadku, bo:
2
1/0− = 2
−∞ = 0
lim
x−>0− 3
1/x → 0
tak samo do 0
| | ∞ | | 2+0 | |
w drugim masz symbol |
| , wychodzi { |
| )∞ = 0, bo: |
| | ∞ | | 3+0 | |
q
∞ →
∞ dla q > 1
q
∞ → 0 dla −1 < q < 1
q
∞ → jest rozbieżny (nie znalazłem znaku) dla q < −1
5 kwi 18:11
S_0: | | 2+0 | |
Nie do końca rozumiem co zrobiłeś z prawą stroną. Dlaczego jak dałeś |
| nieskończoność |
| | 3+0 | |
jest poza nawiasem? Nie rozumiem tego kroku.
6 kwi 08:26
S_0: Proszę bardziej szczegółowo rozpisać obliczenie prawej strony, co dąży do czego, skąd się
wzięły te dwa zera (jedno licznik, drugie mianownik), czemu nieskończoność jest poza nawiasem
(czy cokolwiek to jest)
6 kwi 08:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
S
0
z lewej strony a
−∞ = 0 ... zgadzamy się

z prawej a
∞ =
∞ (gdy a>1) lub a
∞ = 0 (gdy a<1) ... zgadzamy się

z prawej będziemy mieli
| 2∞ −3 | | 2∞(1 − 3/(2∞) | |
| = |
| = |
| 3∞ −2 | | 3∞(1−2/(3∞)) | |
| | 2 | | (1 − 3/(2∞) | | 1−0 | |
= ( |
| )∞ |
| = 0 * |
| = 0 |
| | 3 | | (1−2/(3∞)) | | 1−0 | |
6 kwi 09:44
S_0: DZIĘKI
6 kwi 10:53