Prosilbym o pomoc przy rozwiazaniu calki.
kages:
5 kwi 13:23
ICSP: 4−x = (2 − √x)(2 + √x)
5 kwi 13:24
kages: no jedna sie skroci a co zrobic dalej jak mam w liczniku 2−√x a w mianowniku 2+√x?
5 kwi 13:27
ICSP: już nie ma dalej mianownika

Jest prosta całeczka
5 kwi 13:28
kages: juz nie kumam wgl tych calek , zaczyna mi sie mylic wszystko , moglbys mi ja rozpisac ? Plx
5 kwi 13:30
ICSP: :(
| | (2−√x)(2+√x) | |
∫ |
| dx = ∫ 2 − √x dx = ∫ 2 dx − ∫ √x dx = |
| | 2 + √x | |
dokończ. To już są podstawowe wzory i nie uwierzę że nie potrafisz do nich podstawić
5 kwi 13:31
5 kwi 13:35
ICSP: tak
5 kwi 13:36
kages: dziekuje bardzo za pomoc, musze powtorzyc sobie podstawy bo juz zapomnialem duzo ..
5 kwi 13:38
kages: | | 1+x | |
a jeszcze taka calke? ∫ |
| dx |
| | 1+3√x | |
5 kwi 13:41
ICSP: 1 + x = (1 + 3√x)(1 − 3√x + 3√x2)
powtórz podstawy.
5 kwi 13:43
kages: Dobra dzieki
5 kwi 13:44