Funckaj liniowa
Kasia: Dla jakich wartości a funkcja f(x)=(3a−2)x +a−12 ma miejsce zerowe?
Prosze o szybką pomoc . nie wiem co zrobic, wiem ze za f(x) powinnam wstawic 0 ale co z tym x
dalej ? ..
5 kwi 15:35
krystek: x=...wylicz
5 kwi 15:43
Kasia: ale jak ? co z tym drugim x ?
5 kwi 15:53
krystek: | | ..... | |
(3a−2)x+a−12=0 ⇒x= |
| |
| | 3a−2 | |
5 kwi 16:00
Kasia: a na gorze bedzie a − 12?
5 kwi 16:04
krystek: | | 12−a | |
x= |
| i teraz ma m zerowe gdy mianownik≠0 |
| | 3a−1 | |
5 kwi 16:10
Kasia: dziekuje


!

*** juz dam rade
5 kwi 16:15