ostrosłupy
keso: w ostrosłupie prawidłowym trójkatnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma
60 stopni a wysokosc ostroslupa 3√3. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
ostrosłupa
prosze o pomoc
5 kwi 17:42
use:

Spodek wysokosci pada na przecievie sie środkowych a środkowe przecinają się w stosunku 2;1
trójkąt w podstawie to trójkąt równoboczny.
5 kwi 17:49
dero2005:

h = 3
√3
α = 60
o
(
13h
p)
2 = h
s2 − h
2
| 1 | |
| hp2 = 62 − (3√3)2 = 36 − 27 = 9 |
| 9 | |
h
p2 = 81
h
p = 9
P
c = P
p + P
b = 135
√3
5 kwi 18:00
keso: no dobrze ale w jaki sposob mam obliczyc ile wynosi bok tej podstawy?
5 kwi 18:02
dero2005:
piąty wzór od dołu
5 kwi 18:04
keso: dzięki!
5 kwi 18:07