ciąg
Karolina 11: | (n+3)!−(n+2)! | |
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| oblicz a100 |
| (n+3)!+(n+2)! | |
czy ktoś dałby rade rozwiązać te zadanie zarazem tłumacząc mi jak to się robi ? Będę bardzo
wdzięczna.
5 kwi 13:03
Karolina 11: na kalkulatorze zaawansowanym to jest bardzo łatwe

ale takiego nie można niestety na mature
więc prosze o pomoc
5 kwi 13:04
ICSP: jak to nie można

Żyłem w kłamstwie

(n+3)! = (n+2)! * (n+3)
Podst to do wzoru na a
n i wyłącz co się da przed nawias. Później skróć.
5 kwi 13:06
Karolina 11: | (n+3)(n+2)! − (n+2)! | | (n+2)!((n+3)− 1) | |
an= |
| = |
| = |
| (n+3)(n+2)! + (n+2)! | | (n+2)!((n+3)+1) | |
| n+2 | | 100 +2 | | 102 | | 51 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| n+4 | | 100+4 | | 104 | | 52 | |
dzięki Mistrzu

otworzyłeś mi oczy na Matematykę

Pozdrawiam
5 kwi 13:20