Pole trójkąta.
Wiola: W trójkącie rozwartokątnym boki przy kącie rozwartym α mają długość 5 cm i 8 cm, a jego pole
jest równe 10 √32. Oblicz α.
5 kwi 23:22
PuRXUTM: Wiola na pewno P=10
√32 
to jest przecież =300
5 kwi 23:24
Eta:
10*3≠ 300
5 kwi 23:25
Beti:
20sinα = 10
√3 /:20
α = 180
o − 60
o =
120o
5 kwi 23:37
PuRXUTM: Witaj Eto

kurcze... mnożyć nie umiem...
| | 1 | |
a Beti nie wiem czy można stosować ten wzór P= |
| absinα dla α−rozwartego bo coś mi się |
| | 2 | |
kojarzy że tylko dla α ostrego...
5 kwi 23:43
adam:

∑≈
11 wrz 19:54