wielomian 4 stopnia
zombi: Wyznacz wszystkie pary (p,q) liczb pierwszych, dla których równanie
x
4−px
3+q=0
ma pierwiastek całkowity.
Jakieś sugestie? Nie wiem czym to atakować Ferrari, czy jakoś prościej. Proszę hinty

z góry
dziękuję.
5 kwi 15:29
zombi: + ICSP jak będziesz, możesz rzucić jakimiś przykładami wielomianów, żeby Cardano albo Ferrari
użyć? Byłbym wdzięczny
5 kwi 16:07
Eta:
(3,2) ; (2,3)
5 kwi 16:40
a:
Pierwiastek całkowity jest jednocześnie wymierny, a z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach
wielomianu wiemy, że możliwe x muszą być postaci:
x ∊ { 1, −1, q, −q } (liczby pierwsze są podzielne tylko przez 1 i przez siebie)
Wszystkie z nich są całkowite. Sprawdźmy zatem kiedy nasi kandydaci są naprawdę pierwiastkami.
Z definicji pierwiastek wielomianu mamy gdy W(x) = 0. Zatem:
W(1) = 1−p+q = 0 → p = 1+q ⇔
p = 3, q = 2
W(−1) = 1+p+q ≠ 0 → brak rozwiązań
W(±q) = q
4 − (±p)q
3 + q = q(q
3 − (±p)q
2 + 1) = 0
Ale q≠0, gdyż liczba 0 nie jest pierwsza, skąd mamy:
(±p)q
2 = q
3 + 1
| | q3+1 | | 1 | |
p = ± |
| = ±(q + |
| ) → brak rozwiązań dla dowolnej liczby pierwszej q |
| | q2 | | q2 | |
Odpowiedź: (3,2)
5 kwi 17:49
zombi: O kurcze takie szprytne coś

, a mógłbym prosić o jakiś wielomian 3 stopnia najlepiej do
rozwalenia?
5 kwi 19:25
a:

To może dam zadanie praktyczne.
Znaleźć przybliżone rozwiązanie równania cos(x) = x. (x = 0.73908513321516064166...)
| | x2 | |
1. Korzystając z przybliżenia cos(x) ≈ 1 − |
| |
| | 2 | |
| | x2 | | x4 | |
2. Korzystając z przybliżenia cos(x) ≈ 1 − |
| + |
| |
| | 2 | | 24 | |
5 kwi 20:30