matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria-obliczanie wyrażeń
zoja:
zoja: Dla przykładu proszę zrobić to do końca. Dziękuję bardzo. Pogubiłam się. : a) oblicz wartość wyrażenia
4 sinα − 5 cos α
cosα + 3 sinα
jeżeli wiadomo, że tgα = 5
5 kwi 01:20
aniabb:
podziel górę i dół przez cosα
4tgα−5
4*5−5
15
będzie
=
=
1+3tgα
1+3*5
16
5 kwi 07:31