.
majka: Pomoże ktoś

1.Średnica podstawy walca wynosi 10 cm, jego wysokość 12 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej
tego walca
2.Trókąt prostokątny o bokach długości 3, 4 i 5 obracamy wokół dłuższej przyprostokątnej.
Oblicz objętość otrzymanej bryły
5 kwi 17:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) podstaw do wzoru
2) powstanie stożek o promieniu = krótszej przyprostokątnej i wysokości = dłuższej
przyprostokątnej
podstaw do wzoru
5 kwi 17:37
majka: a mozesz mi [podac wzory
5 kwi 17:39
5 kwi 17:41
majka: to nie dla mnie a ja ze szkoły nie pamietam wzorów hehe
5 kwi 17:41
majka: a jeszcze lepiej by bylo jak to ktos rozwiaze
5 kwi 17:43
Rob: Rob: najpierw oblicz obwód podstawy walca
obw= 2 π r2
obw= 2 * 3,14 * 52 ( promień jest połową średnicy)
obw= 6,28 * 25
obw= 157 cm
po rozwinięciu powierzchni bocznej walca mamy prostokąt o bokach : 157 cm ( obwód podstawy
walca) oraz 12 cm ( wysokość walca)
obliczam ze wzoru na pole prostokąta
P= a*b
P= 157 * 12
P =1884 cm2
5 kwi 22:38