matematykaszkolna.pl
Prawdopobobieństwo Tina: rysunekBłąd w rozwiązaniach ? Dany jest kwadrat ACEG o polu 1. Ze zbioru wierzchołków kwadratu i środków jego boku(B,D,F,H) losujemy trzy punkty: oblicz prawdopodobieństwo: c) wylosowane punkty wyznacza trójkat o polu 1/2 Nie wiem jak Wy i jak autor książki (testy maturalne aksjomat) ale ja tam widzę trochę więcej tych trójkątów...
 1 
Żeby pole było równe jeden: P=

*a*h ⇒ a,h musi być równe 1, a takich trójkątów widzę
 2 
8... Po kolei ACD,CEG,EGA,GAC, ACF,CEH,GEB,GAD Błąd w książce czy błąd mojego rozumowania
 4 1 8 1 
Według rozwiązań wychodzi

czyli

a według mnie

czyli

,
 56 14 56 7 
z góry dzięki
5 kwi 19:00
Ajtek: PΔACD≠1 już pierwszy Twój błąd.
5 kwi 19:06
Ajtek: ≠0,5 oczywiście emotka.
5 kwi 19:07
Tina: Oczywiście literówka i chodziło o ACE, czyli trójkątów tak czy siak jest 8...
5 kwi 19:15
Ajtek: Może chodzi o Δ prostokątne.
5 kwi 19:18
Tina: Nie ma tego zaznaczonego w poleceniu, jest tylko c) wylosowane punkty wyznacza trójkat o polu 1/2 Siedziałam nad tym i siedziałam, no i jak by nie patrzeć wychodzi jak wychodzi... Wzięłam tez pod uwagę, ze Ω źle policzyłam, ale inne przykłady wyszły poprawnie czyli na pewno jest ok
5 kwi 19:33
Tina: I co z tym zadaniem, to jest błąd w książce?
5 kwi 19:55
Ajtek: Wygląda na to, że tak. Może wcześniej w treści jest jakieś zastrzerzenie.
5 kwi 19:56
Tina: Oto cała treść zadania: Dany jest kwadrat ACEG o polu 1. Ze zbioru wierzcholkow kwadratu i srodkow jego bokow losujemy 3 punkty.Oblicz prawdopodobienstwo, ze: a) wylosowane punkty wyznacza trojkat b) wylosowane punkty wyznacza trojkat ostrokatny c) wylosowane punkty wyznacza trojkat o polu a i b zrobiłam poprawnie. Żeby było zabawniej.... następne w kolejności zadanie chyba też błąd Niech x−3 dla −3≤x≤2 f(x)= mx+1 dla 2<x≤7 Wyznacz wartość parametru m tak aby wykresem funkcji była łamana. Dla wyznaczonej wartości parametru m: a) wyznacz wykres funkcji: b) zapisz wzór funkcji z użyciem wartości bezwzględnej Autorowi jakimś cudem wychodzi takie V a mi wychodzi odwrócone V czyli takie /\ .... Myślałam, że aksjomat to szanujące się wydawnictwo a tu niemałe zaskoczenie... emotka O ile co do 1 to jestem pewna, że to błąd w książce to co do 2 to nie wiem, dlatego proszę o sprawdzenie
5 kwi 20:10
Ajtek: Na pewno to nie będzie V, czyli błąd.
5 kwi 20:15
Tina: Chyba ktoś trochę zapił przy układaniu tych zadań Dzięki za pomoc.
5 kwi 20:27