funkcja f
martyna: | | 1−x2 | | 1 | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| . Rozwiąż równanie f( |
| )=f(x) |
| | 1+x2 | | x | |
czy ktoś umiałby wytłumaczyć w prosty sposób jak to rozwiązać to zadanie ?
5 kwi 19:55
PuRXUTM: | | 1 | |
myślę że po prostu podstaw z lewej strony zamiast x |
| a z drugiej strony po prostu f(x) |
| | x | |
i rozwiązujesz
5 kwi 19:57
martyna: | 1 | | 1−x2 | |
| = |
|  miałeś na myśli to ? |
| x | | 1+x2 | |
ok zaraz zobacze to z tej perspektywy...
5 kwi 20:02
Licealista_Theosh:
Pomnóż na krzyż i zredukuj wyrazy podobne
5 kwi 20:12
martyna: nie wychodzi mi ten sposób czy ktos jeszcze ma jakiś pomysł dotyczący tej funkcji
5 kwi 20:13
PuRXUTM: nie tak, zaraz napiszę (jak będę umiał)
5 kwi 20:14
PuRXUTM: | | 1−x2 | |
| = |
| spróbuj dalej sama |
| | 1+x2 | |
5 kwi 20:16
PuRXUTM: masz odp. ? mi wyszło x=1 v x=−1
5 kwi 20:19
martyna: ok już się za to biorę zaraz zobaczę czy wyjdzie
5 kwi 20:21
martyna: dokładnie jest taka odpowiedź ale coś popełniam bład w liczeniu jesli chcesz mogę Ci to
rozpisać jak ja to robię i najwyżej być poprawił.
5 kwi 20:24
PuRXUTM: ok
5 kwi 20:26
martyna: | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )(1+x2) = (1+ |
| )(1−x2) |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
1 + x2 − |
| − 1 = 1 −x2 + |
| −1 |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + x2 − |
| − |
| = 2x2 − 2 |
| i sie tutaj zacinam  pewnie źle |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
zaczełam
5 kwi 20:33
PuRXUTM: przede wszystkim miałaś równanie a później sobie przeszłaś tak dziwnie w ostatniej linijce,
napiszę Ci od przed ostatniej linijki
| | 1 | | 1 | |
1+x2− |
| −1=1−x2+ |
| −1 zał: x≠0 |
| | x2 | | x2 | |
2x
4=2
x
4=1 x=1 v x=−1
5 kwi 20:38
martyna: ok juz rozumiem

nie wiem jak to mozna sie głowić tyle ile ja nad 1 zadaniem ja nie moge
PuRXUTM dzięki za pomoc i wyrozumiałość kolego
5 kwi 20:40
martyna: PS. jestes mistrzem
5 kwi 20:42