usuwanie niewymiernosci pomoc
limba: Hej czy moglby ktos potwierdzic te wyniki? Nie prosze o rozpisanie zadania tylko o sprawdzenie
Usun niewymiernosc z mianownika 3− √2 / 3+ √2 wyszło mi na końcu 7 − 6 √2 / 7
i
√8 −4 / 2− √2 i wyszło mi 2 √8 − 4 √2 −4 /2
/ to kreska ułamkowa nie mogło mi sie jakos to dobrze zapisac
5 kwi 20:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle w pierwszym
i zamień √8 = 2√2 i zredukuj co się da nim zaczniej w ogóle zabawę z wyciąganiem
niewymierności z mianownika
5 kwi 20:30
bezendu: | 3−√2 | | 3−√2 | | 11−6√2 | |
| * |
| = |
| |
| 3+√2 | | 3−√2 | | 7 | |
5 kwi 20:30
limba: a możesz mi powiedzieć, czemu 11? chyba mam jakas poprocznosc jasną

moze rozpisze jak ja to
zrobilam
3 −
√2 / 3+
√2 razy 3−
√2 / 3 −
√2 = 9 − 3
√2 − 3
√2 − 2 / 9−2 = 9 − 6
√2 −2 /
9−2 = 7 − 6
√2 /7
gdzie mam bład?
5 kwi 20:42
limba: pomroczność *
5 kwi 20:43
limba: a drugie zrobiłam tak jeszcze raz:
√8 − 4 / 2 − √2 razy 2+ √2 / 2+ √2 = 2 razy 2 √2 + √16 − 8 − 4 √2 / 4−2 = 4 √2
+ 4 −8 − 4 √2 / 4−2 = −4/2 =2
5 kwi 20:48
5 kwi 20:49
limba: minus dwa miało byc
5 kwi 20:50
bezendu: a co do drugiego to nie 2 tylko −2
5 kwi 20:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
limba ... a wystarczyło:
licznik:
√8 − 4 = 2√2 − 4 = 2(√2−2) = −2(2−√2)
skracasz i gotowe
5 kwi 20:52
limba: ja zawsze jakoś musze sobie utrudnic dzięki

ale w tym pierwszym nadal nie jarze czemu jest 11
5 kwi 20:55
bezendu: (3−√2)*(3−√2)=9−3√2−3√2+2=11−6√2 −licznik
w mianowniku masz wzór skróconego mnożenia a2−b2 (3−√2)(3+√2)=(3)2−(√2)2=7
5 kwi 21:01
bezendu: @limba teraz wszystko jasne
5 kwi 21:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
bezendu ... a w liczniku także wzór skróconego mnożenia

(3−
√2)
2
5 kwi 21:03
limba: dzieki teraz dopiero widze ze w moim rozwiazaniu jak zwykle walnęłam się na znak dałam −2
zamiast +2. Jeszcze raz wielkie dzieki!
5 kwi 21:11
limba: dzieki teraz dopiero widze ze w moim rozwiazaniu jak zwykle walnęłam się na znak dałam −2
zamiast +2. Jeszcze raz wielkie dzieki!
5 kwi 21:13
bezendu: a no tak dzięki Artur za uwagę
5 kwi 21:13