usuwanie niewymiernosci pomoc
limba: Hej czy moglby ktos potwierdzic te wyniki? Nie prosze o rozpisanie zadania tylko o sprawdzenie
Usun niewymiernosc z mianownika 3− √2 / 3+ √2 wyszło mi na końcu 7 − 6 √2 / 7
i
√8 −4 / 2− √2 i wyszło mi 2 √8 − 4 √2 −4 /2
/ to kreska ułamkowa nie mogło mi sie jakos to dobrze zapisac
5 kwi 20:28
5 kwi 20:30
PuRXUTM: a w drugim −2
5 kwi 20:32
limba: dzięki za chwilę będę próbować jeszcze raz to 2
5 kwi 20:36
limba: czy tak? √8 − 4 / 2 − √2 razy 2+ √2 / 2+ √2 = 2 razy 2 √2 + √16 − 8 − 4 √2 / 4−2 = 4 √2 + 4 −8
− 4 √2 / 4−2 = −4/2 =2
5 kwi 20:49
limba: minus 2 miało byc na koncu
5 kwi 20:49