matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.2.2010
Zadania
Odp.
7
Michał:
Błagam ...oblicz promień podstawy stożka mając dane objętosc V i pole pow. całkowitej S tego stożka.
1
Ania:
Ślicznie prosze o pomoc.
W czworokątnym graniastosłupie prawidłowym przekątna podstawy równa się d i tworzy z przekątną ściany bocznej kąt α. Oblicz objętość graniastosłupa.
2
MAGDA:
prosze
Pewien rowerzysta pokonał trasę 150 km. Gdyby każdego dnia pokonał więcej o 20 km, to przejechałby te 150 km w dwa dni krócej. Ile dni podróżował rowerzysta?
1
xyz20:
" 20 lat temu moja babcia była dwa razy starsza od mojej mamy.Dziś moja babcia ma dwa razy tyle lat,ile miała moja mama w dniu,gdy ja się urodziłem." Ile lat ma ten chłopiec?
13
el:
5
Wykaż, że
√
6 − 2
√
5
−
= 1
√
5
zaczałem tak:
3
Sabina HELP ME!!:
1. Dana jest liczba : a−(2
3
−4−2
1
2
)
2
. Która z podanych wypowiedzi jest fałszywa? a)liczba a jest dzielnikiem liczby 16
1
linek:
oblicz b=
1
2
log
2
3 = log
2
2
√
3
8
Jowita prosi o pomoc:
1.Sznurek o długość 10 m podzielono na 3 części , których stosunek dl jest równy 3:5:7. Jaka dł. ma najkrótsza z tych części?
3
tomcio:
O zdarzeniach losowych A i B wiemy że: P(A)=
1
2
, P(B)=
2
3
, P(AμB)=
4
5
. Oblicz:
1
Mattaii:
Ile różnych napisów czteroliterowych utworzonych z różnych liter można otrzymać z 24 liter alfabetu, zakładając, że litery występujące w każdym napisie należą do grupy składającej się z
3
leniwiec:
p−x
= a−x
m
p−x
+x= a /*m
m
4
Agnieszka:
Zad1 Liczby 3x+2,7,−2tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny.Ile jest rowna liczba x?
4
linek:
jak to sie oblicza np. log
2
6
3
bASIA:
podstawa ostrosłupa jest trojkat rownoramienny ktorego ramie ma długość 39 cm a podstawa 30 cm.KAZDA ZE SCIAN BOCZNYCH TWORZY Z PŁASZCZYZNA PODSTAWY KAT α=π DZIELONE NA 4 .OBLICZ
1
linek:
5
log
25
4−1
6
pilne :):
ile istnieje par liczb naturalnych (x, y) takich że x
2
− y
2
= 23
3
mała.:
wiadomo że x + 1/x = 5 ile wynosi w takim razie x
2
+ (1/x)
2
3
matthew:
mam jeszcze takie zadanie:
3
maturzysta:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność
x
2
−7x+13
mx
2
+2(m+1)x+9m+4
<0
7
jolka:
Pan Tim
wpłacił do banku 10000zł na półroczną lokatę oprocentowaną 8% w skali rocznej, z kwartalną kapitalizacją odsetek. Po upływie pół roku pan Tim podejmie sumę?
6
cris:
prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania:
3
QKukier:
Cztery liczby są wyrazami ciągu arytmetycznego ( a
n
). Gdy do pierwszej dodamy 1 . do drugiej 2 , do trzeciej 6 i do czwartej 16, to otrzymane sumy będą wyrazami ciągu geometrycznego
1
żabcia:
trapez równoramienny o dł 4 i 12 cm i kacie ostrym 60 stopni obrócono dookoła dłuższej podstawy a drugi raz dookoła krótszej podstawy.Wyznacz stosunek otrzymanych brył.
0
Karolina:
Elektroskop silniej się naelektryzuje (wskazówka odchyli sie mocniej) gdy naelektryzoowaną w skutek tarcia paleczka ebonitową lub szklaną bedziemy przesuwac wzdłuż po kulce elektroskopu,
1
linek:
klasa maturalna musze zaliczyc półrocze pomocy
1
Mat:
:::rysunek::: Dwa boki rownolegloboku zawieraja sie w prostych o rownaniach AB: y=
1
2
− 2, AD: y= 2x −
1
linek:
Narysuj wykres funkcji f(x)=(
1
3
)
|x−1|
, a następnie zbadaj liczbę rozwiązań równania (
1
3
)
|x−1|
=2m+1 w zależności od wartości parametru m (m∊R)
1
WujekPa:
Oblicz współrzędne wierzchołków C i D równoległoboku ABCD wiedząc, że A=(2,4) B=(1,5) a przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S=(0,−2)
24
jolka:
Liczba log
2
(log20+log5) jest równa?
10
CO DALEJ?:
32x
6
− 16 x
4
+ 2x
2
2
sandi:
objętość kuli o promieniu długości R jest równa objętości walca, ktorego przekroj osiowy jest kwadratem. Obliczyć długość wysokości tego walca.
2
Konrad:
ze wzoru R=r
1
*r
2
podzielić na r
1
+r
2
wyznacz r
2
7
Karolcia:
Kto pomoze?
2
alien:P:
ciekawe zadanko
mam tu granice funkcji do obliczenia
1
maturzysta:
Dany jest zbiór wielomianów ax
3
+bx
2
+cx+d, gdzie a,b,c,d przyjmują wartości ze zbioru {−1,0,1} oraz a≠0. Ze zbioru W losujemy jeden wielomian. Oblicz prawdopodobieństwo, że jednym z jego
1
sandi:
kąt rozwarcia stożka ma miarę 90 stopni, a wysokość stożka ma 5
√
2
cm. Oblicz Pole powierzchni bocznej i Objętość stożka.
3
linek:
(3
−1
−2
−1
)
−2
−125
2
3
(1
2
3
)
−1
a=
(12
1
4
)
0
,
5
* (5,7)
0
4
magda:
jak to zrobic? utkwilam w tym punkcie
2
Kaśka:
W urnie jest 15 kul białych, 15 kul czarnych, 6 kul zielonych i 5 kul niebieskich. Ile conajmniej kul należy wyjąć z urny aby mieć pewność, że wśród wyjętych kul jest co najmniej 10
1
em:
nie wiem jak rozwiązać te układy równań..., pomoże mi ktoś? proszę
a) 4
x+1
+ 3
y+2
= 91
4
Zbyniu:
a ja mam pytanie o elementarne zadanie, aczkolwiek zablokowalo mnie i nie moge go rozwiazac
wykaz, ze liczba
√
3−2
√
2
−
√
2
jest liczba calkowita.
4
Aś:
podałby mi ktoś jakie powinno byc rownanie? Za opakowanie zawierające pewną liczbę puszek farby, malarz zapłacił 480 zł. Za tę sama kwotę
1
casio:
mam problem z paroma zadaniami. prosze o pomoc
3
Agnieszka:
:::rysunek::: Zaznaczony trójkat ma pole rowne 3 cm
2
.Jakie jest pole rownolegloboku?
0
Karolina:
W pewnym doświadczeniu losowym P(A)=3/4, a P(B)=1/2. Wówczas: a) P(A∩B)>1/2
0
Karolina:
Dana jest prosta k i okrąg o promieniu r styczny do tej prostej. Liczba okręgów o ustalonym promieniu R≠r stycznych do tej prostej i okregu o promieniu r jest równa:
3
Karolina:
Funkcja f(x)=2x
2
+ax−5 przyjmuje najmniejszą wartość dla x=2, jesli a równa się: a) −1
2
anka:
W trapezie równoramiennym o wysokości 8 cm i krótszej podstawie równej 4 cm odcinek łączący środki ramion ma długość 6 cm. Oblicz miarę kąta, jaki tworzy przekątmna trapezu z jego
19
Jurek:
cześć mam pytanka
; na kilka pytań 1% mam ich dość na dziś
4
anruko:
Dla jakich wartości współczynnika m funkcja y=
1
2
x
2
−3x+m ma dwa miejsca zerowe?
5
CO ZROBILAM ZLE?:
(2x+3)
2
(2x−3)
2
= 4x
2
+ 12x + 9 * 4x
2
− 4 x * (−12x) +9 = 16x
4
− 144x
2
* 81
0
Kasiaaa:
W trapezie równoramiennym o wysokości 8 cm i krótszej podstawie równej 4 cm odcinek łączący środki ramion ma długość 6 cm. Oblicz miarę kąta, jaki tworzy przekątmna trapezu z jego
2
ja:
Rozwiąże ktoś?
0
em:
ratunku, pomocy!
4
x
y
−
3y
x
= 16
0
Iza:
rozwiąż nierówności :
1
Szczepan:
Bardzo prosze o rozwiazanie zadania
Oblicz miary pozostałych kątow trojkata, majac dane:
12
monia:
:::rysunek::: Większy okrąg na rysunku przedstawionym obok ma promień 1,1 cm, a każdy z mniejszych okręgów ma
2
ILE TO JEST:
,,,,
1
dewo3n:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o przeciwprostokątnej rownej 8 oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka
0
em:
Jak rozwiązać układ równań? 4
x+1
+ 3
y+2
= 91
6
jey:):
Proszę bardzo
zad1 Oblicz x wiedząc że tga = 3
x
tgb=3
−
x
oraz a − b = pi/6
1
Olaf:
1.Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 10, zaś krawędź boczna 12. Oblicz jego wysokość.
1
Aga:
POMOCY
! Boki trójkata Abc maja długość √18, √50, √72. Trójkatem do niego podobnym jest trójkat o
0
123321:
Pomoc w wybraniu studiów
40
jolka:
Układ równań 2y+x−4=0 jest sprzeczny dla a równego? y+ax+b=o
2
Aga:
Boki trójkata Abc maja długość
√
18
,
√
50
,
√
72
. Trójkatem do niego podobnym jest trójkat o bokach:
0
Karolina:
Połowę kolekcji letniej sprzedano po założonej cenie. Po obniżce ceny o 50% udało się sprzedać połowę pozostałej części towaru i dopiero kolejna pięćdziesięcioprocentowa obnizka pozwoliła
1
Ashleline:
Przedstaw podane dane jako jeden logarytm:
0
Dawid:
zadanie niby banalne ale nie wiem o co w nim chodzi
władzwe torunia chca wybudowac nad wisła dwa hotele położone w takiej odległości od siebie aby
0
bartek:
Pomoże mi ktoś z tej chemii
?
0
chmielu037:
Dany jest układ równań
2
Iza:
Rozwiąż równanie :
0
Karolina:
Wyznacz równania osi symetrii odcinka o końcach A=(1,2) i B=(3,−2)
4
Karolina:
Wykaż że jeżeli liczby a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, to (a−b+c)(a+b+c)=a
2
+b
2
+c
2
.
6
Dawid:
w okrąg o równaniu (x+7)
2
+(y−9)
2
=6 wpisano kwadrat. oblicz pole kwadratu
3
Kasiaaa:
zad.1 Tpez równoramienny ma podstawy długości 6 dm i 10 dm, a jego obwód jest równy 32 dm. Oblicz
4
Adam:
sinx+cosx>0 , jak to zrobić?
7
bartek:
Pytanie dla CHEMIKA
! Stosunek masowy węgla do tlenku węgla(IV) wynosi 3:8.Oblicz,ile kilogramów tlenku zużyje się do spalenia 5 kg węgla drzewa,przyjmując że węgiel drzewny,oprócz
2
fruu:
http://img521.imageshack.us/img521/1177/matma2.jpg
3
Jaś :
witam może mi ktoś to sprawdzi
pilne
1
ja:]:
POMOCY Napisz wzór funkcji liniowej spełniającej warunki f(1)=3 i f(−2)=6
6
matthew:
:::rysunek::: Cześć,
1
karol:
Dany jest wzór funkcji kwadratowej f(x)=
1
2
(x+2) (x−8) a) wyznacz najmniejszą wartość funkcji w przedziale <1,2>
0
karo:
rozwiąż równanie : 5
logx
= 50 − x
log5
0
tom:
Przeciwległe wierzchołki prostokąta ABCD mają współrzędne A= (4,−3) i C= (−5,3). Promień okręgu opisanego na tym prostokącie jest równy:
0
ania:
Pole równoległoboku jest równe 24. Stosunek jego wysokości jest równy 3 : 4. Długości boków i długości przekątnych wyrażają się liczbami naturalnymi i długość każdej z wysokości jest
2
Pati:
napisz równanie wspólnej stycznej do okręgów x
2
+ Y
2
−2x −2y −2 = 0 i x
2
+y
2
−6x+2y−6=0
0
Pati:
znajdź równanie stycznych do okręgu x
2
+y
2
+6x + 8y=0 w punktach przecięcia tego okręgu należących do osi OY. Oblicz odległość punktu przecięcia znalezionych stycznych od środka
1
Kasika:
2+4+6+...+2(n−+1)
Oblicz setny wyraz ciągu a
n
=
2n
2
+n+1
1
MAGDA:
2 + 4 + 6 +...+ 2(n + 1)
Błagam o pomoc
Obliczyc setny wyraz ciagu: a
n
=
2n
2
+ n + 1
1
nina:
Odległość środka odcinka o końcach M=(−1,−1) i N=(−5,9) od początku układu współrzędnych wynosi:
2
Miś:
Pracodawca zatrudniając pracownika do wykonania pewnej pracy, którą należy wykonać w ciągu 10 dni, zaproponował dwa rodzaje umowy:
1
nina:
Prostą prostopadłą do prostej x+2y +5 =0 jest: a) y = −
1
2
x +
3
2
0
krzysiu:
ludzie brakuje mi na was słów, ledwo wszedłem na tą stronkę a już widzę mnóstwo pytań, próśb o pomoc...może by tak wysilić mózg i zajrzeć do książki albo poprosić nauczyciela o pomoc?
2
karol:
Wyznacz miarę kąta ostrego α dla której wyrażenie
sin
3
α+ cos
2
α *sin α
cos α
przyjmuje wartość
√
3
2
Magda:
Dany jest wzór funkcji kwadratowej f(x)=
1
2
(x+2) (x−8) a) wyznacz najmniejszą wartość funkcji w przedziale <1,2>
16
Ada:
a) wyznacz wartośc m dla którego funkcja określona wzorem f(x)=
1
2
mx
2
+2x−2 ma dokładnie jedno miejsce zerowe
4
MADZIA:):
pomocy
!
√
1+x
−1
lim =
x
7
Ja:]:
Napisz wzór funkcji liniowej spełniającej warunki f(1)=3 i f(−2)=6
2
nina:
Odległość prostej y= 4−x od początku układu współrzędnych wynosi a) 2
1
EDWARD:
help me
wyznaczyc zbiory A∪B, A∩B, A\B, B\A zbior A= {x:xeR⋀−1≤x≤3} B={x:xeR⋀−3<x≤4}
2
justyś:
w stożku kąt rozwarcia jest równy90*. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka, jeżeli średnica jego podstawy ma długość 8cm
2
justyś:
pole powierzchni bocznej stożka jest równe60πcmkwadratowych,a promień podstawy r=6cm. oblicz objętość tego stożka
1
felix:
WITAM WSZYSTICH I MAM ZADANOKO
0
Jowita prosi o pomoc:
Wredny nauczyciel kazał nam zrobić na ocenę te 2 zadania pomoże mi ktoś
1. Oblicz energie wiązania Słonce− Ziemia. Znajdź jej wartość liczbowa przyjmując ze masa ziemi
0
justyś:
pomóżcie w 3 zadaniach prosze
2
marian:
Funkcję liniową, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y= −
√
3
+1 i przechodzi przez punkt (0,−5), określa wzór:
0
justyś:
pole powierzchni bocznej stożka jest równe60πcmkwadratowych,a promień podstawy r=6cm. oblicz objętość tego stożka
1
EDWARD:
help me
wyznaczyc zbiory A∪B, A∩B, A\B, B\A zbior A= {x:xeR⋀−1≤x≤3} B={x:xeR⋀−3<x≤4}
1
justyś:
w stożku kąt rozwarcia jest równy90*. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka, jeżeli średnica jego podstawy ma długość 8cm
4
Toja:
nierówność : 0 > 1,4 −|2,6 − x|
1
justyś:
pole powierzchni bocznej stożka jest równe60πcmkwadratowych,a promiń podstawy ma długość 8cm
0
kinga12345:
W ciągu arytmetycznym ( a
n
) dla dwóch różnych liczb naturalnych m,k mamy : a
m
= m
2
oraz a
k
= k
2
. Z tego wynika,że różnica ciągu a
n
jest równa :
0
kinga12345:
W ciągu arytmetycznym ( a
n
) dla dwóch różnych liczb naturalnych m,k mamy : a
m
= m
2
oraz a
k
= k
2
. Z tego wynika,że różnica ciągu a
n
jest równa :
5
justyś:
oblicz pole powierzchni całkowitej stożka mając dane: a r=4cm,l=1,6dm
5
marian z zakopanego:
Prosta o równaniu 2x −y +3=0 jest nachylona do osi Ox pod kątem α Wtedy : a) α (0
0
,30
0
)
2
madzia:
pomocy !
1
Problem:
:::rysunek::: na jednej prostej zaznaczono 3 punkty,a na drugiej 4 punkty.Ile jest wszystkich trójkątów
0
rybkonos:
abazur lampki ma miec ksztalt stozka o wys 16cm i srednicy 24cm. Jaki to wycinek kola? podaj promien i miare kata srodkowego
2
marian z zakopanego:
Proste y= 2x −1 i y= −mx −2 są prostopadłe. Jaką wartość ma parametr m? a) m=
1
2
1
kacha:
2 log
√
3
27 = a
2
marian z zakopanego:
Współczynnikiem kierunkowym prostej o równaniu 3x − 2y +2 =0 jest liczba : a) 3
0
Metin:
Jeśli ktoś wie jak zrobić to zad. prosze o pomoc....
2
Małgośka:
:::rysunek:::
1
bolek:
Równanie prostej przechodzącej przez punkty P=(101, 96) i Q=(123, 140) ma postać: a) y= 0,5x +106
7
Małgośka:
Bardzo proszę o pomoc
1
bolek:
W jakim punkcie przecinają się proste o równaniach y= 3x+1 i y= 6x−1
0
kacha:
napisz równanie wspólnej stycznej do okręgów x
2
+y
2
−2x−2y−2=0 i x
2
+y
2
−6x+2y−6=0
1
inga:
1. Rzucamy 4 razy kostką . Jakie jest prawdopodobieństwo, że za każdym razem otrzymamy tą samą liczbę oczek?
8
Edek:
ZNOWU CAŁKI
Mam problem z taką całką:
0
Metin:
Prosze o pomoc........
0
kacha:
znajdź równania stycznych do okręgu x
2
+ y
2
+ 6x + 8y = 0 w punktach przecięcia tego okręgu należących do osi OY. Oblicz odległość punktu przecięcia znalezionych stycznych od środka
1
inga:
ZE ZBIORU {4,−3,2−1,0,1,2,3,4,5} losujemy jedna liczbę.oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba należy do zbioru rozwiazań nierówności|5−x||1−x|>bądź równe 0
1
Metin:
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych równa się sumie długości średnic okręgów : opisanego i wpisanego w ten trójkąt.
1
olka:
Znaleźć równanie stycznej do krzywej o równaniu y=3x−x
2
prostopadłej do prostej −x−3y+0,5=0
0
Metin:
Siemka bardzo prosze o pomoc
Oto zadanie:
15
KAŚKA :
Siemka ; D Pomożecie?
2
kasia:
Oblicz pole sześcianu foremnego,którego najdłuższa przekątna ma długość 8cm
1
Problem:
Punkty A=(−2,1) C=(2,3) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD.Pole tego kwadratu jest równe.
10
ciemna:
dany jest trójkąt prostokątny o wieszchołkach: A (8,3) , B(0,4) , C(2,0) .Oblicz sin α/ sin β (kreska ułamkowa) ,jezeli α= | kąt CAB | oraz β=|kąt ABC|.
8
Problem:
wskaz rownanie prostj prostopadlej do prostej o rownaniu y=−2x+3
6
mma:
halo ? jak mam to zrobić ? ( x − 3 )
2
− 25x
2
+ 6x = ( 2x − 1 )
2
− ( 1 + 2x )
2
+ 11
10
mośka:
Dla jakich wartosci współczynnika k funkcja y=x
2
−kx +4 nie ma miejsc zerowych?
0
geometria:
:::rysunek::: 1.Różnica miar dwóch sąsiednich kątów rombu jest równa 20
0
.Kąt ostry rombu ma miarę?
5
karla:
W okregu o promieniu 2
√
5
wpisano trójkąt prostokątny, ktorego jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej.Oblicz długość krótrzej przyprostkątnej.
1
Problem:
1.Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy8,a czwarty wyraz tego ciagu jest rowny (−4).Piąty wyraz tego ciągu jest równy
26
mma:
proszę o rozwiązanie równania ( x − 3 )
2
− 25x
2
+ 6x = ( 2x − 1 )
2
− ( 1 + 2x )
2
+ 11
10
nelka:
Dany jest ciąg an=n+1 / n (przez kreske ułamkowa) . Wyznacz wzór ciągu bn=an+1 −an. Odpowiedz podaj w najprostrzej postaci.
n
1
Patisia:
Na poczatku sierpnia ceny jabłek i gruszek w osiedlowym sklepie byly takie samw. W ciagu miesiaca cena gruszek spadła o 38%, a cenę jabłek duwkrotnie obnizono o 20%.Ktróre owoce są
3
asdasd:
Wyznaczyć przedziały wypukłości , wklęsłości wykresu funkcji oraz punkty przegięcia funkcji f(x)=e
x
*x
2
13
mała:
bardzo proszę o pomoc : 1. Punkty A=(−4;2) oraz B=(2;6) są symetryczne względem prostej k. Wyznacz równanie prostej k.
2
rozpaczka.:
Liczby: 3, b , c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny. Te same liczby są w podanej kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrażeniem ciągu arytmetycznego.Oblicz b i
9
mała :):
wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x + y +1=0 i przechodzacej przez punkt P(4,3).
2
kilunia.:
Losujemy jedną liczbe spośród liczb czterocyfrowych, w ktorych zapisie użyto cyfr: 1,2,3,4 i cyfry te sie nei powtarzają. oblicz prawdopodobienstwo , ze to bedzie liczba pazysta!
1
Agula:
Określ znak liczby log
a
b jeżeli a∊(0,1) i b∊(0,1)
2
dominika:
wyznacz wierzchołki trapezu prostokątnego ABCD, |AB|>|CD|, AB⊥AD mając równania prostych zawierajacych boki AB:y=
1
3
x−2, BC:y=−x +6 oraz wierzchołek D=(−2;2)
1
dominika:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których okręgi o równaniach (x−m)
2
+(y−5)
2
=16, (x−3)
2
+(y−5)
2
=36 maja dokładnie jeden punkt wspólny.
14
MONIA1987:
ŚCIANAMI BOCZNYMI OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO SA TRÓJKĄTY O BOKACH DLUGOŚCI 5CM,100CM,100CM.OBLICZ SUMĘ DŁUGOŚCI KRAWĘDZI TEGO OSTROSŁUPA,JEŻELI JEGO PODSTAWĄ JEST SZŚCIAN FOREMNY.
1
ania:
wykaż że liczba pierwiastek z (6
√
3
+12) jest większa od 4
7
Wydi:
√
2
5
0
+1
+
√
2
5
0
−1
<2
2
6
2
5
0
+1+2
5
0
−1<2
5
2
0
Grzesiek:
wyznacz najmniejsza i największa wartość funkcji y=2x
2
−3x+1 w przedziale a<1, 3> , b<−1,2>
1
Wydi:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym BC = 30 , AC = 40 , AB = 50 . Punkt W jest
0
Krzyś:
4x+1
całka
x
2
+10x+34
1
itka:
2−x
Funkcja F(x) =
, gdzie x ∊ C − {0}, przyjmuje wartość całkowitą tylko dla:
x
A. jednego argumentu B. dwóch argumentów
1
itka:
Funkcja F ma następujące własności: 1. Dziedziną funkcji jest przedział <−3,4)
1
malutka1452:
Pusty basen można napełnić wodą z dwóch kranów. jeżeli otworzymy pierwszy kran na 5 godzin, następnie zamkniemy go i otworzymy drugi kran na 10 godzin, to basen napełni się w 35% .
1
itka:
W równoległoboku ABCD przekątne przecinają się w punkcie S. Niech P1 oznacza pole trójkąta ASD, natomiast P2 oznacza pole trójkąta DSC. Wówczas:
1
malutka1452:
w trójkącie ABC dane są długości boków : |AB|=20cm , |AC|=|BC|=26 cm. Wyznacz długość środkowej AD i porównaj ją z długością odcinka AB
0
itka:
:::rysunek::: Proste k,l,m przecinają ramiona kąta odpowiednio w punktach A,D,B,E oraz C,F. Długości odcinków
3
malutka1452:
rozwiąż równanie x
4
+ 5x
3
= x
2
+ 5x
2
malutka1452:
Tonę czytsego złota przetopiono w sześcian. Gęstość złota jest równa 19,3 g/cm
3
. Jaka jest długość krawędzi złotego sześcianu? Wynik podaj z dokładnością do 1cm.
1
malutka1452:
Oblicz wartość wyrażenia: log
2
27:log
2
18−1
1
ania:
Proszę o pomoc
Wiadomo że IABI=2 i BC=6. znajdz warunek jaki musi spełniać odległość AC aby punkty A B C były
2
malutka1452:
punkty P,Q,S dzielą okrąg na trzy łuki PQ, QS i PS. Długości łuków PQ, QS i PS pozostają w stosunku 2:3:4. Oblicz miary kątów trójkąta PQS.
1
itka:
liczba przekątnych wszystkich ścian bocznych i podstaw pewnego graniastosłupa jest równa 110. Zatem podstawą tego graniastosłupa jest:
4
Martyna:
:::rysunek::: Wózek o masie 1kg, przedstawiony na rysunku, porusza się bez tarcia pod wpływem obciążnika o
1
itka:
jeśli promień kuli zwiekszymy o 30%, to pole powierzchni kuli wzrośnie o : A. 30%
4
bartek:
wykaz, że suma sześcianów dwóch liczb rożnych liczb dodatnich jest większa od iloczynu ich sumy i ich iloczynu
9
d.rws:
Uzasadnij, że liczba