Pomocy! Dowod na liczbe calkowita.
Zbyniu: a ja mam pytanie o elementarne zadanie, aczkolwiek zablokowalo mnie i nie moge go rozwiazac

wykaz, ze liczba
√3−2√2 −
√2 jest liczba calkowita.
Bardzo prosze o pomoc bo mi nie da spokoju jak sie nie dowiem jak to zrobic ...
22 lut 20:01
tim: Znajdź pod pierwiastkiem wzór skróconego mnożenia.
22 lut 20:02
miki:
3−2√2= (1−√2)2
√3−2√2= √(1−√2)2= |1−√2| = −1+√2
−1+√2−√2= −1 a to liczba całkowita
22 lut 20:08
Zbyniu: oo bosh, faktycznie ! banal, a nie zauwazylem tego ...
Dzieki wielkie !
22 lut 20:11
miki:
22 lut 20:12