granica funkcji
MADZIA:): pomocy

!
22 lut 17:41
Andrzej: pomnóż licznik i mianownik przez
√1+x+1
22 lut 17:47
Andrzej: aha, założyłem że granica jest przy x→0, bo tego nie napisałaś
22 lut 17:51
MADZIA:): tak dobre zalozenie ale jak tak zrobie to bedzie chyba 1
22 lut 20:19
Basia:
w tym wypadku mnożenie przez
√1+x+1 nic nie daje
to się sprawdza ⇔ x→±
∞
po pomnożeniu
licznik = 1+x−1=x →0
mianownik = x*
√x+1 →0
czyli efekt naszego działania (nie mylić z wynikiem zadania) również = 0
tu trzeba zastosować tw. de l'Hospitala
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | 2√1+x | | 2√1+0 | | 2 | |
22 lut 21:59