matematykaszkolna.pl
Pytanie dla chemika!!! bartek: Pytanie dla CHEMIKA! Stosunek masowy węgla do tlenku węgla(IV) wynosi 3:8.Oblicz,ile kilogramów tlenku zużyje się do spalenia 5 kg węgla drzewa,przyjmując że węgiel drzewny,oprócz węgla pierwiastkowego,zawiera 5% innych składników(niereagujących z tlenem) oraz że produktem reakcji będzie tlenek węgla(IV)
22 lut 18:22
bartek:
22 lut 18:33
bartek: pomoże mi ktoś
22 lut 18:43
tim: Zauważ, że jest to forum matematyczne. Z zadaniami chemicznymi, będzie ciężko.
22 lut 18:46
bartek: Proszę pomóż mi!
22 lut 18:49
tim: Czy ty bartek umiesz czytać? To forum matematyczne. Ciężko będzie TU znaleźć osobę dobrą z chemii.
22 lut 18:53
Mateusz: chyba ile kg tlenu zuzyje sie do spalenia węgla reakcja przebiega tak C+ O2 →CO2 odczytujemy z u. o. p masy pierwiastków C−12g O−16g o9bliczam masy molowe związków O2−32g CO2−44g teraz interpretujemy równanie chociaz w zadaniu podali nam stosunek masowy reagentów ale skoro tego nie rozumiesz to napisałem rownanie reakcji tak zebys wiedział skąd to sie wzieło mozemy opierac sie na podanym w zadaniu stosunku lub równaniu reakcji widzimy ze z 12 g C reaguje z 32 g tlenu układam proporcje 0,012kg→0,032kg O2 5kg−−−−−−→ xkg −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x = 13,3kg tak samo wyjdzie jak uzyje podanego stosunku 3kg→8kg O2 5kg→xkg O2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−− x = 13,3kg a więc bez roznicy Skoro podane jest ze zanieczyszczenia nie reagują z tlenem to nie wykonujemy więcej obliczen jaik masz odpowiedz to sprawdz czy sie zgadza
22 lut 21:20
Mateusz: hmm jednak po namysle to trzeba policzyc 95% z 5 kg węgla i dopiero potem policzyc ile tlenu potrzebujemy do spalenia tej policzonej ilosci węgla a z ty to se juz poradzisz
22 lut 22:26