wyznacz wierzchołki trapezy prostokątnego
dominika: wyznacz wierzchołki trapezu prostokątnego ABCD, |AB|>|CD|, AB⊥AD mając równania prostych
zawierajacych boki AB:y= 13x−2, BC:y=−x +6 oraz wierzchołek D=(−2;2)
22 lut 12:31
tim: Mamy punkt D.
1. Wyznacz punkt B (przecięcie AB i BC).
2. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez D. (AD)
3. Wyznacz równanie prostej równoległej do AB przechodzącej przez D. (CD)
Punkty przecięcia prostych AB, AD − punkt A.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− CD, BC − punkt C.
22 lut 12:41
tim: To są kolejne kroki. Łatwiej się nie da.
22 lut 12:42