jak to sie oblcza
linek: jak to sie oblicza np. log26
22 lut 22:03
linek: 2x=6
co dalej
22 lut 22:03
Basia:
tego nie obliczysz; to jest liczba niewymierna
22 lut 22:06
linek: mam takie zadanie Uporządkuj rosnąco następujące liczby
a=5log254−1
b=12 log23 + log22√3
c=log35 *log52 − log36
d=log1243√16
22 lut 22:13
Basia:
| | log54 | | log54 | |
log254 = |
| = |
| |
| | log525 | | 2 | |
a = 5
12log54*5
−1 =
(5
log54)
12*
15 =
4
12*
15 =
25
b=log
2*(
√3*2
√3) = log
26
| | log55 | | log56 | |
c= |
| *log52− |
| = |
| | log53 | | log53 | |
| log52−log56 | | log513 | |
| = |
| = |
| log53 | | log53 | |
| log53−1 | |
| =log1/33 = −1 |
| log53 | |
d=log
1/22
2*(2
4)
1/3 = log
1/2 2
2+43 = log
1/22
10/3 = −
103
6>2
log
26>log
22=1
no to teraz już łatwo te liczby uporządkować
23 lut 02:29
Matematyczna: Z jakiej książki macie te przykłady?
8 gru 16:51