Pitagoras
Jurek: cześć mam pytanka

; na kilka pytań 1% mam ich dość na dziś

1. oblicz długość przeciwprostokątnej , jeżeli przyprostokątne mają: 8,15
2.sprawdź, czy trójkąt o podanych bokach jest trójkątem prostokątnym:
√3,
√12,
√8
3. wyprowadź wzór na przekątną w kwadracie.
4. bok trójkąta równobocznego ma długość 14dm. oblicz długość jego wysokości.
5 kij długości 2m oparto o ścianę . do jakiej wysokości będzie sięgał ten kij, jeżeli koniec
przy ziemi odsuniemy o 30cm od ściany?
22 lut 19:32
tim: Podaj tw. Pitagorasa.
22 lut 19:35
jolka: a
2+b
2=c
2 hihi

takie cos to nawet ja wiem
22 lut 19:53
tim: Tu trzeba pięć razy skorzystać z tego twierdzenia Jurek, potrafisz.
22 lut 19:53
jolka: np 1.
c2=82+152
c2=64+225
c2=289
c=17 lub c=−17 ale dł nie moze byc ujemna
22 lut 19:58
Jurek: tim ja dziś robię całe popołudnie i mam dość
22 lut 20:08
Jurek: nie robię pozdrawiam
22 lut 20:09
Jurek: jola mi tak samo wyszło
22 lut 20:10
tim: 
Szybciej byś to rozwiązał, niż to napisał.
b) Sprawdź czy a
2 + b
2 = c
2
c) Przekątna kwadratu to jest przeciwprostokątna trójkąta o bokach a, a i przekątnej
d) Jest wzór na wysokość.
22 lut 20:10
jolka: No widzisz Jurek czyli jakies umiejętnosci mamy haha
22 lut 20:25
Jurek: jola możesz sprawdzić

chodzi o zad 5

h − szukana wielkość = jedna z przyprostokątnych
c=2m= przeciwprostopkatna
b= druga przyprosrtokatna= 30cm=0,3m
z pitagorasa;
h²=2²−0,3²
h²=4−0,09
h=√3,91
h≈1,9773719
h≈1,98m
odp. kij sięgnie do wysokosci około 1,98m
22 lut 20:38
jolka: Hm no Jureczku mi to sie wydaje że ok ale moze lepiej bedzie jak np Tim Ci to sprawdzi
22 lut 20:43
tim: 1,98 jest ok
22 lut 20:44
Jurek: dzięki chłopie ,ziewa>
22 lut 20:45
jolka: udało sie

hehe to jakis fuks chyba hihi
22 lut 20:45
jolka: Ty Jureczku nie ziewaj tu nam tylko z logarytmami mi pomoż hehe
22 lut 20:46
Jurek: ja co dzień ma zadane 2−3 str inie nadążam
22 lut 20:47
jolka: nie tylko Ty
22 lut 20:47
Jurek: ja nie na tym etapie z wolna jadę
22 lut 20:48
jolka: haha wyobraź sobie że ja też z wolna
22 lut 20:49