zad
matthew:

Cześć,
mam takie zadanie:
Proste zawierające ramiona BC i DA trapezu ABCD przecinają się w punkcie S. Dane są: |AB| = 6,
|CD| = 2 oraz obwód trójkąta SCD równy
√18. Oblicz obwód trójkąta SAB.
Trochę nie wiem jak się za nie zabrać....
Proszę o pomoc...
22 lut 18:10
tim: Masz dwa podobne trójkąty:
SDC oraz SAB.
Ich podobieństwo to jak |CD| / |AB| = 2/6 = 1/3
Ich obwody są podobne w takiej samej skali
√18 / x = 1 / 3
Wylicz x.
22 lut 18:16
miki:
| | 6 | |
ΔABS ~ ΔSCD w skali k= |
| = 3
|
| | 2 | |
to Ob( ΔABS) = k*Ob(SCD) = 3*
√18= 3*3
√2= 9
√2
22 lut 18:20
miki:
22 lut 18:21
matthew:

Dziękuję za odpowiedz

Rysunke do zadania drugiego
mam jeszcze takie zadanie:
wyznacz rownanie okręgu o środku A = (2, 3), stycznego do prostej x − 2x + 1 = 0
zrobilem tak:
| | |1*2 + (−2) * 3 + 1| | | −5 | | √5 | |
d = |
| = |
| * |
| = −√5 |
| | √12 +(−2)2 | | √5 | | √5 | |
(x −2)
2 + (y −3)
2 = −
√5
I jeszcze mam takie:
Punkty A = (1,1) B = (5,5) i C = (3,5) są wierzchołkami trapezu rownoramiennego ABCD nie
bedącego rownoległobokiem, w którym AB || CD.
a) wyznacz rownanie osi symetri tego trapezu
b)oblicz pole tego trapezu
zrobiłem tak:
a) A = (1,1), B = (5,5)
AB: y = x
trapez jest rownoraminny wiec punkt [N{D]] ma taka sama odległośc od punktu A jak punkt
C
od punktu B, wiec:
C = (3,5), D=(1,3)
CD: y = x + 2
szukam osi symetrii, czyli prostej k
S|DC| = (2,4)
S|AB| = (3,3)
k: y = −x + 6
b)
obliczam długość boku |AB|:
d =
√(1−5)2 + (1−5)2 = 4
√2
długość boku |DC|:
d =
√(3−1)2 + (1−3)2 = 2
√2
|DC| = y
długość boku |AD| =
√(1−1)2 + (1 − 3)2 = 4
2
√2 = 4p8} − 2x
2x = 4
√8 − 2
√2
x = 2
√8 −
√2
(2
√8 −
√2)
2 + h
2 = 4
2
h
2 = −2
i tutaj się gubię, no bo niemożleiwe jest aby coś podnieść do potęgi wyszła liczba ujemna....
Proszę o pomoc
22 lut 20:15
matthew: ponawiam
22 lut 20:44
matthew: mam jeszcze takie zadanie:
| | −x2 + 6x + 21 | |
Funkcja o wzorze f(x) = |
| opisuje wydajność pracy robotnika w zależności od |
| | 2 | |
czasu pracy x, w ciągu 8−godzinnego dnia pracy, Robotnik rozpoczyna pracę o godz 7.00. O
której godzinie jego wydajność jest największa?
zrobiłem tak:
liczę w przedziale (0,8)
dla x = 0, y = 10,5 A(0;10,5)
dla x = 8, y = 2,5 B(8;2,5)
y
max = 10,5 dla x = 0
odp. o godzinie 10,30 wydajność pracownika jest najwieksza....
Bardzo prosze o sprawdzenie
22 lut 21:06
fragles: odp powinna wyjsc: o godz 10.
bo xw=3,
i 7(godz o ktorej robotnik zazyna prace) + 3(czas największej wydajności)= 10
28 paź 11:02