RÓWNANIE
malutka1452: rozwiąż równanie x4 + 5x3= x2 + 5x
22 lut 08:33
tim: x4 + 5x3 − x2 − 5x = 0
x3(x + 5) − x(x + 5) = 0
(x3 − x)(x + 5) = 0
x(x2 − 1)(x + 5) = 0
x(x−1)(x+1)(x+5) = 0 <−−− WYZNACZ Z TEGO ROZWIĄZANIA
22 lut 10:05
ts: x4+5x3=x2+5x x3(x+5)=x(x+5) /x+5 x3=x x3−x=0 x(x2−1)=0
x=0 lub x2−1=0 dalej ze wzorów skróconego mnożenia
22 lut 10:09
tim: Mogę wiedzieć, jakim prawem dzielisz przez x +5, dla −5 to jest 0 . . .
22 lut 10:10
czeko: prosze o szybkie rozwiazanie

a) 2{x−1 =4 b) 2
x−5 * 4
x+3=4 c) 4
x+3−4
x=504
30 wrz 10:07