trapez równoramienny o dł 4 i 12 cm i kacie ostrym 60 stopni obrócono dookoła d
żabcia: trapez równoramienny o dł 4 i 12 cm i kacie ostrym 60 stopni obrócono dookoła dłuższej
podstawy a drugi raz dookoła krótszej podstawy.Wyznacz stosunek otrzymanych brył.
22 lut 21:05
Basia:
tg60 =
hx
h=x*tg60=4
√3
obrót wokół dluższej podstawy:
walec (R
w=h=4
√3 H
w=b=4) +
2 stożki (R
s=h=4
√3 H
s=x=4)
V
1 = πR
w2*H
w + 2*
13πR
s2*H
s
V
1 = π(4
√3)
2*4+
23π(4
√3)
2*4
V
1 = π*48*4 +
23π*48*4
V
1 = π*48*4(1+
23)
V
1 = π*48*4*
53
obrót wokół krótszej podstawy
walec (R
w=h=4
√3 H
w=b=12) −
2 stożki (R
s=h=4
√3 H
s=x=4)
V
2 = πR
w2*H
w − 2*
13πR
s2*H
s
V
2 = π(4
√3)
2*12−
23π(4
√3)
2*4
V
2 = π*48*4*3 −
23π*48*4
V
2 = π*48*4(3−
23)
V
2 = π*48*4*
73
23 lut 01:29