rozloz na czynniki wielomian
cris: prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania:
liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−x2−3x+9
rozloz wielomian na czynniki i podaj jego pierwiastki.
22 lut 21:12
ORZEŁ: chyba źle przepisałeś, sprawdz
22 lut 21:19
Dawid: 3 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
22 lut 21:19
cris: w zadaniu bylo x3+mx2−3x+9 tylko ze policzylem m i wyszlo −1
22 lut 21:24
miki:
hehe, jak to liczyłeś?
w(3)= 27 +9m −9+9=0
m= −3
W(x)= x3 −3x2 −3x +9 = x2( x−3) −3( x−3)= ( x−3)(x2−3)= ( x−3)(x −√3)(x+√3)
x = 3 v x= √3 v x = −√3
22 lut 21:31
cris: a jak rozwiazac to? 2x4+3x3+3x−2=0. doszedlam do momentu (2+3x)(x−1)(x+1)(x2+1)=0 zrobilem
to metoda grupowania wyrazow ale to chyba za malo
22 lut 21:57
Dawid: 2x4+3x3+3x−2=0
2(x4−1) + 3x(x2+1) = 0
2(x2−1)(x2+1) + 3x(x2+1) = 0
(x2+1) [2(x2−1) + 3x] = 0
(x2+1)[2x2+3x−2) =0
(x2+1)(x+2)(x−1)=0
x=−2 lub x=1
22 lut 22:05