Dla jakich wartości.... Pomóżcie bo ja muszę pomóc....
anruko: Dla jakich wartości współczynnika m funkcja y=12 x2−3x+m ma dwa miejsca zerowe?
22 lut 19:31
tim: Miałeś równanie kwadratowe?
22 lut 19:39
anruko: Miałam równania kwadratowe ale jakieś 10 lat temu a teraz ktoś poprosił mnie o pomoc a ja
niestety nie wszystko pamiętam.
22 lut 19:50
tim: Więc, aby miało dwa miejsca, Δ >0.
Δ = 9 − 4 *0,5m = 9 − 2m
9 − 2m > 0
−2m > −9
2m < 9
m < 4,5
22 lut 19:53
anruko: bardzo dziękuję. Tak myślałam, że tak będzie ale czasami lepiej się upewnić.
22 lut 19:55