wskaz rownanie prostj prostopadlej
Problem: wskaz rownanie prostj prostopadlej do prostej o rownaniu y=−2x+3
22 lut 13:49
tim: Jaki warunek musi być spełniony, aby dwie proste były prostopadłe?
22 lut 13:50
Problem: no własnienie ma tego warunku podanego to co teraz
22 lut 13:56
Problem: jest tylko takie cos:
c) y=2x−3
d) y=−2x+3
22 lut 13:57
stanislaw:
warunek jest taki przy prostych prostopadłych a1 *a2 = −1
22 lut 14:00
Problem: no tak ale co dalej?
22 lut 14:03
tim: −2x * a (wspolczynnik kierunkowy drugiej prostej) = −1
znajdź a, i sprawdź która odpowiedź.
22 lut 14:08
stanislaw:
czyli współczynnik prostej prostopadłej do prostej y=−2x+3 wynosi
−2 *a1 = −1/ (−2)
a1 = 12
y = 12 +b
22 lut 14:09
stanislaw:
y = 12x +b
czyli prosta może mieć postać
a) y= 12x−3
22 lut 14:11