objętość kuli o promieniu długości R jest równa objętości walca, ktorego przekr
sandi: objętość kuli o promieniu długości R jest równa objętości walca, ktorego przekroj osiowy jest
kwadratem. Obliczyć długość wysokości tego walca.
22 lut 20:34
Basia:
w walcu:
H=a
r=
a2
| | a2 | | πa3 | |
Vw = πr2*H = π* |
| *a = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 23√2R | |
H= a = 3√163*R = |
| = |
| | 3√3 | |
22 lut 22:05
mila: objętość kuli=objętość walca
4/3 πR3=πr2*h przekrój osiowy jest kwadratem czyli wysokość=średnicy podstawy
h=2r
4/3πR3=πr2*2r Dzielimy przez 2π
2/3rR3=r3 obustronnie wyciągamy pierwiastek 3−ciego stopnia nie bardzo umiem pisac
pierwistek 3−ciego stopnia z 2/3R3=r mnożymy przez 2
2*pierwiastek 3−ciego stopnia z 2/3R3=2r=h
22 lut 22:08