matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Krzyś:
4x+1
całka
x
2
+10x+34
22 lut 09:15
M:
27 kwi 14:34
M:
14 maj 18:04
Mariusz:
4x+1 = 2*(2x+10) − 19
2x+10
1
2∫
dx − 19∫
dx
x
2
+10x+34
x
2
+10x+34
2x+10
1
2∫
dx − 19∫
dx
x
2
+10x+34
(x + 5)
2
+ 9
19
1
=2ln(x
2
+10x+34) −
∫
dx
9
x+5
1+(
)
2
3
19
1
3
=2ln(x
2
+10x+34) −
∫
dx
3
x+5
1+(
)
2
3
19
x+5
=2ln(x
2
+10x+34) −
arctg(
) + C
3
3
15 maj 04:54