zadanie
pilne :): ile istnieje par liczb naturalnych (x, y) takich że x2 − y2 = 23
22 lut 21:29
pilne :): pomocy
22 lut 21:45
tim:
(x+y)(x−y) = 23
23 jest liczbą pierwszą, więc
x + y = 1
x − y = 23
x = 12, y = −13
x − y = 1
x + y = 23
x = 12, y = 13
22 lut 21:46
Basia:
x2−y2 = (x−y)(x+y)
x,y∊N ⇒ x−y∊C, x+y∊N
ponieważ 23 jest liczbą pierwszą mamy tylko dwa możliwe iloczyny:
1*23 i (−1)*(−23)
ale ten drugi odpada, bo suma liczb naturalnych nie może być ujemna
stąd:
x−y=1
x+y=23
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x=24
x=12
12−y=1
y=11
istnieje tylko jedna taka para
x=12 y=11
22 lut 21:49
gsdgs: 3 pary
22 lut 21:50
Basia: Tim szukaj błędu !
1. −13 nie jest liczbą naturalną
2. 132−122 = 169−144=25 a nie 23
moje rozwiązanie jest poprawne
22 lut 21:51
tim: Racja, miało być 11 i 12, a napisałem oby dwa, żeby rozwiązujący wykluczył SAM jedno

.
22 lut 21:52