pomocy pomocy
Karolcia: Kto pomoze?
a) Najdłuższy bok trójkąta ma długosc 12, a jeden z katów ma miarę 135*. Oblicz długość
promienia okręgu opisanego na tym trójkącie?
b)kat rozwarty trójkąta, wpisanego w okrąg o promieniu 5, ma miarę 120*. jaka długość ma
najdłuższy bok tego trójkąta?
22 lut 20:31
Dawid: a)
z tw. sinusow:
12cos135=2R
22 lut 20:34
Dawid: lol pomylka, oczywiscie 12sin135=2R !
22 lut 20:35
Karolcia: a przykład b?
22 lut 20:36
Dawid: b)
xsin120*=10
i obliczasz x
22 lut 20:37
Karolcia: dzieki wielkie do matmy nie mam jakos głowy.
22 lut 20:39
Dawid: mam nadzieje ze znasz wzory redukcyjne , hm ?
aby obliczyc np sin120* ?
bo bez tego sie nie obejdzie
22 lut 20:41
Karolcia: znam znam.. chyba
22 lut 20:45