Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tych dwoch zadan
Agnieszka: Zad1
Liczby 3x+2,7,−2tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny.Ile jest rowna liczba x?
Zad.2
Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=I 2n−10 I Co jest wyrazami dodatnimi tego ciagu?
22 lut 22:19
Dawid: zad 1.
korzystasz z wlasnosci ciagu geo.
b2=ac
wiec :
72=−2(3x+2)
49=−6x−4
6x=−53
x=−856
22 lut 22:25
Agnieszka: Dziekuje za pomoc.A wiesz moze jak rozwiazac 2 zad ?
22 lut 22:30
Dawid: ale niebardzo rozumie pytanie : "Co jest wyrazami dodatnimi tego ciagu?", jak to co jest ?

liczymy pare wyrazow podstawiajac za n do tego wzoru kolejne liczby naturalne i wychodzi :
a1=8
a2=6
a3=4
a4=2
a5=0
a6=2 itd
Jak widac we wzorze pojawia sie wartosc bezwgledna, wiec zaden wyraz nie bedzie ujemny.
Natomiast dodatnie beda wszystkie oprocz wyrazu 5 (bo a5=0)
22 lut 22:37
Agnieszka: Wielkie dzieki
22 lut 22:39