ciągi arytmetyczny i geometryczny - mega mix
QKukier: Cztery liczby są wyrazami ciągu arytmetycznego ( an). Gdy do pierwszej dodamy 1 . do drugiej
2 , do trzeciej 6 i do czwartej 16, to otrzymane sumy będą wyrazami ciągu geometrycznego
( bn). Podaj te liczby.
22 lut 21:11
Julek:
Ciąg arytmetyczny
a ; b ; c ; d
Ciąg geometryczny
a+1 ; b +2 ; c + 6 ; d + 16
Wykorzystaj zależności
Ciąg arytmetyczny
a
3 = 2a
2 − a
1
Ciąg geometryczny
a
22 = a
1a
3
22 lut 21:20
QKukier: hmmm... a3 = 2a2 − a1 ?
czegoś tu nie kapuje
22 lut 21:24
QKukier: ok, już idzie
22 lut 21:27