równanie
mma: halo ? jak mam to zrobić ?
( x − 3 )2 − 25x2 + 6x = ( 2x − 1 )2 − ( 1 + 2x )2 + 11
x2 − 6x +9 − 25x2 + 6x = 4x2 − 4x + 1 − 1 − 4x + 4x2 + 11
x2 − 6x − 25x2 + 6x − 4x2 + 4x + 4x + 4x2 = 1 − 1 + 11 − 9
−24x2 + 8x = 2
co mam dalej zrobić ?
22 lut 13:42
stanislaw:
policzyć Δ
22 lut 13:49
mma: ze co ?
22 lut 13:51
tim: Moment. W jednym poście.
22 lut 13:51
mma: Okej.
22 lut 13:54
stanislaw:
−24x2 + 8x − 2 = 0
Δ = b2 − 4ac
Δ = − 192 brak pierwiastków
22 lut 13:56
tim: Stanisław, w temacie niżej jest to samo. Napisała, że nie zna równania kwadratowego.
22 lut 13:58