Do Pana Tim
jolka: Pan Tim

wpłacił do banku 10000zł na półroczną lokatę oprocentowaną 8% w skali rocznej, z
kwartalną kapitalizacją odsetek. Po upływie pół roku pan Tim podejmie sumę?
22 lut 21:19
miki:
10 000( 1+0,02)2=10 000*1,0404= 10 404 zł bez podatku
22 lut 21:24
jolka: o dziękuję miki
22 lut 21:26
miki:
Jeżeli Tim odprowadzi podatek 20%
to zostanie mu 10 404 zł − 404*20%= 10 404 zł −80,80zł= 10 323,20 zł
22 lut 21:27
jolka: nie nei to bez podatku

dzieki
22 lut 21:28
jolka: Miki a jak ten wzór ogolny leci?
22 lut 21:29
jolka: skąd to wogole sie pobrało?
22 lut 21:32
miki:
p= 8% za rok , to oprocentowanie za 1 kwartał 8% :4
k=2 −− 2 razy kapitalizacja przez pół roku
22 lut 21:37