:)
mośka: Dla jakich wartosci współczynnika k funkcja y=x2−kx +4 nie ma miejsc zerowych?
22 lut 13:39
tim: Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, kiedy
x2 − kx + 4 = 0 (równanie kwadratowe)
nie ma rozwiązań.
22 lut 13:47
mośka: gdy wjdzie 0 czyli w miejsce x nie mozemy wstawic 0. ?
22 lut 13:58
tim: Nie.
Miałaś równanie kwadratowe? Deltę?
22 lut 13:58
mośka: tak delta tez jest ! delta 5 !
22 lut 14:04
mośka: znaczy sie √5
22 lut 14:04
mośka: sory −3
22 lut 14:05
tim: Równanie nie ma rozwiązania, gdy delta < 0.
Delta tu wynosi k2 − 4 * 4 = k2 − 16
k2 − 16 < 0
Rozwiąż.
22 lut 14:07
mośka: k2> 16
(k−4) (k+4)
22 lut 14:12
tim: (k−4)(k+4) < 0
k ∊ (−4, 4)
22 lut 14:13
mośka: dzieki! za wskazówki!
22 lut 14:15