matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
walec
madzia:
pomocy !
przekotna przekroju walca nachylona jest o plaszczyzny podstawy po katem 60 stopni. oblicz Pc walca wiedzac ze jego wysokosc wynosi 8cm
22 lut 17:05
driver:
h
2r
=tg60
0
,
8
2r
=
√
3
, 2r
√
3
=8 ,r=8:2
√
3
=
4
√
3
=
4
√
3
3
Pc=πr
2
+2πrh=.........
22 lut 17:28
driver:
ma być P
c
=2πr
2
+2πrh=.......pardon
22 lut 17:30