geometria analityczna
mała: bardzo proszę o pomoc :
1. Punkty A=(−4;2) oraz B=(2;6) są symetryczne względem prostej k. Wyznacz równanie prostej k.
2. O ile procent pole koła o promieniu długości 8 jest większe od pola koła wyznaczonego przez
okrąg o równaniu x
2+y
2−6x+5

3. Odcinek AB, gdzie A=(1;3) i B=(7;−3), jest podstawą trójkąta ABC. Oblicz współrzędne punktu
C tak, aby trójkąt ABC był równoramienny, a jego pole byo równe 30.
22 lut 12:48
tim:
1
1. Wyznacz równanie prostej zawierającej 2 punkty. (AB)
2. Wyznacz środek odcinka AB
3. Znajdź prostą prostopadłą do AB, zawierającą środek odcinka AB.
2
Musisz przekształcić najpierw podany wzór do postaci:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1468.html
Potem odczytać r i porównać pola.
22 lut 13:01
tim: Najpierw zróbmy te dwa, bo trzecie jest bardzo podobne do 1−szego.
22 lut 13:04
22 lut 13:07
mała: 1 równanie prostej
y=
23x+4
23
środek
S=(−1;4)
ale nie wiem jak zrobic ten podpunkt 3
22 lut 13:23
22 lut 13:24
mała: czy to będzie tak

y=−1
12x+2
12
22 lut 13:27
mała: to nie moje zadanka ale czy to dobrze zrobiłam
22 lut 13:28
mała: tim a czy mógłbyś mi trochę jaśniej przedstawić to 3 zadanko, bo nie mogę się połapać w tym
rozwiązaniu
22 lut 13:30
tim: Większość tych zadań polega na tym samym.
Masz odcinek AB. Szukasz środka odcinka (D). Wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do AB.
Wyznaczasz punkt C na prostej AB, wiedząc, że AB * CD/2 = 30.
22 lut 13:50
mała: ok dzięki ale czy mógłbyś mi powiedzieć czy to co zrobiłam do 1 zadania jest dobrze

i czy to
już całe zadanie

przecież gdybym wiedziała to nie prosiłabym o pomoc
23 lut 07:11
mała: bardzo proszę o pomoc
policzyłam:
zad. 1
−równanie prostej AB
y=
23x+4
23
−środek odcinka AB
S=(−1;4)
−równanie prostej prostopadłej do AB zawierającą środek odcinka
y=−1
12x+2
12
czy ktos może to sprawdzić i powiedzieć co dalej
24 lut 13:40
mała: proszę sprawdźcie mi to zadanko
1 mar 10:45
xyz: Odpowiedź do zadania pierwszego jest poprawna.
1 mar 10:58