WYZNACZ ILOCZYN
CO ZROBILAM ZLE?: (2x+3)2 (2x−3)2 = 4x2 + 12x + 9 * 4x2 − 4 x * (−12x) +9 = 16x4 − 144x2 * 81
22 lut 19:31
tim: Co jest pomiędzy wzorami? Razy?
22 lut 19:31
CO ZROBILAM ZLE?: NIE MA NIC JEST ZAPISANE TAK JAK ZAPISALAM, WIEC PRZYPUSZCZAM, ZE TRZEBA TO WYMNOZYC, BO W
KSIAZCE WYNIK TEGO ZADANIA TO:
16X4 − 72X2 + 81
PS. PRZEPRASZAM ZA CAPS
22 lut 19:33
tim: Ogólnie zły zapis.
Będzie
(4x2 + 12x + 9)*(4x2 − 12x + 9) =
Wymnóż każde z każdym.
22 lut 19:35
CO ZROBILAM ZLE?: no wymnazam, ale zawsze bedzie 144 a nie 72 (jak jest w odpowidziach w ksiazce)
22 lut 19:36
anruko: (2x+3)2 (2x−3)2 =
(4x2+12x+9)(4x2−12x+9)=16x4−48x3+36x2+48x3−144x2+108x+36x2−108x+81=16x4−72x2+81
22 lut 19:37