.
jolka: Układ równań 2y+x−4=0 jest sprzeczny dla a równego?
y+ax+b=o
22 lut 18:59
jolka: Pomorze mi ktos

?
22 lut 19:04
tim: Pomoże Ci ktoś, a ja jestem z Pomorza.
Miałaś metodę wyznaczników?
22 lut 19:07
jolka: hehe sorki to forum matematyczne wiec nie mysle o błedach ort hehe

Hm metode wyznaczników czyli?
22 lut 19:09
tim: Wyznacznik główny? Raczej nie.
22 lut 19:10
jolka: oj chyba nie
22 lut 19:11
tim: Ok. Zróbmy ala graficznie.
Przekształć obydwa do postaci y = .. .
22 lut 19:13
jolka: To co Tim uda Ci się mi pomóc?
22 lut 19:14
jolka: no ok już mam
22 lut 19:14
tim: Napisz tu
22 lut 19:14
jolka: hehe no ok
2y=−x+4
y=−ax−8
22 lut 19:15
tim: Do postaci y = . . .
22 lut 19:16
22 lut 19:17
jolka: dobrze?
22 lut 19:18
tim: Ok. Ładniej będzie
y =
−0,5x + 2
y =
−ax − 8
Aby układ równań był sprzeczny (graficznie − proste były równoległe) zaznaczone liczby muszą
być równe. Wyznacz a.
22 lut 19:19
jolka: a=0,5
hehe no tak dziękuję ślicznie
22 lut 19:21
tim: Bodajże odpowiedź C.
22 lut 19:21
jolka: hehe tak dokładnie odp C

Patrze ze znasz ksiązeczke na pamiec

Dzieki
22 lut 19:22
tim: Niektóre zadania się kilkanaście razy powtórzyły.
22 lut 19:23
jolka: No tak jak sie rozwiązuje duzo to sie zapamieta je
22 lut 19:24
jolka: to tak korzystając z okazji moze jeszcze jedne mi pomorzesz co?
22 lut 19:25
jolka: Jak byś miał chwilke wolną to zerknij na te zadanko...
Do dziesięciu szklanek o pojemności 0,2 litra wlano wode. Pierwszą szklankę napełniono po
brzeg. W każdej następnej szklance znajdowało się o połowę mniej wody niż w szklance
poprzedniej. Czy woda ze wszystkich szklanek zmieści się w dwóch szklankach?
22 lut 19:28
tim: Jaki to ciąg?
22 lut 19:36
jolka: nie wiem ja wogole nie rozumiem tego zadania
22 lut 19:42
tim: Ok.
Mamy szklanki.
Kolejno:
0,2l, 0,1l, 0,05l, 0,025l it.d
Jaki to ciąg.?
22 lut 19:47
jolka: no to chyba geometryczny

i pewnie q=0,5 tak?
22 lut 19:50
jolka: Tim pomocy
22 lut 19:59
tim: Tak, tak.
Moment.
22 lut 20:02
jolka: oki czekam z niecierpliwoscia hehe
22 lut 20:04
tim: a
1 = 0,2l
a
10 = 0,2l * q
9
| | 1 − q10 | |
Sn = 0,2l * |
| = ... |
| | 1 − q | |
Po obliczeniu to jest 0.399609375.
22 lut 20:05
jolka: hehe te zadania nie sa takie trunne tylko pomyslec trzeba

Dziękuję bardzo
22 lut 20:10
jolka: Tim mam pytanie

Ty sie uczysz czy studiujesz czy co?
22 lut 20:22
tim: Ja się uczę w gimnazjum. 3 klasa.
22 lut 20:23
jolka: haha tak jasne....
no w co jak w co ale w to nie uwierze...
22 lut 20:24
tim: Będziesz zmuszona.
22 lut 20:26
jolka: hehe oj nie nie na pewno nie...

22 lut 20:27
tim: Kiedyś świadectwo pokazywałem − Eta, Bogdan, Basia − poświadczą

.
22 lut 20:29
jolka: Nie no to jest nie możliwe.... i Ciekawe skąd ty znasz np ciagi w gimnazjum

?
22 lut 20:31
tim: A ciekawe. . .

Douczam się, tyle zadań już tu przerobiłem, że do wszystkiego zaglądałem.
22 lut 20:32
jolka: a błąd względny jak sie liczy?
22 lut 20:32
jolka: no no zdolna bestia z Ciebie

ja bym nie umiała sama sie nauczyc hehe
22 lut 20:33