stozek
Michał: Błagam ...oblicz promień podstawy stożka mając dane objętosc V i pole pow. całkowitej S tego
stożka.
22 lut 23:41
Basia:
na pewno całkowitej, a nie bocznej ?
z całkowitą straszne rzeczy mi wychodzą
23 lut 00:04
Basia: ale da się policzyć, już piszę
23 lut 00:06
miki:
To horrror w obliczeniach
23 lut 00:10
Basia:
S = πr
2+πrL
r
2+H
2=L
2
| | 9V2 | | S2−2πr2S +π2r4 | |
r2+ |
| = |
| /*π2r4 |
| | π2r4 | | π2r2 | |
π
2r
6 + 9V
2 = S
2r
2−2πr
4S+π
2r
6
2πSr
4−S
2r
2+9V
2 = 0
jeżeli się nie pomyliłam w rachunkach to Δ i pierwiastki
nie pomyliłam się, ale to koszmary wychodzą
Δ=S
4−4*2πS*9V
2
Δ=S
4−72πSV
2
lub
nawet nie wiadomo czy ten drugi aby nie jest ujemny; prawdopodobnie tak
jeśli tak to
23 lut 00:28
Basia:
Zgadza się myszko Klaro ! Horror ! Dlatego myślę, że to może miała być jednak powierzchnia
boczna. A może jakaś sztuczka ?
23 lut 00:29
miki:

Wrrrrrrrrrrrr , na takie zadania
23 lut 01:18
Basia: Nie wiem czy tu jednak czegoś nie brakuje. Całkiem miło by się to policzyło gdyby był dany kąt
rozwarcia, ale bez tego.....
23 lut 01:43